TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Indoor cycling – 20 éve motiváltan

Indoor cycling – 20 éve motiváltan

Az indoor cycling-ról, aki kicsit is benne van a fitnesz világban, már biztosan hallott és nem kell különösebben magyarázni, hogy milyen edzésről van szó. Ha már az egyes irányzatokat említjük, akkor már van kavarodás a fejekben, hogy melyik mitől az és mi a helyes megnevezés (spinning, ICG, videocycling, spinracing, soulcycling, stb).

Mielőtt megijednél, ennek az írásnak nem az a célja, hogy ezt tisztába tegyem, bár ez a téma is megér egy misét, ugyanis nem csak a kívülállók, de sokszor maguk az oktatók, teremtulajdonosok sincsenek vele tisztában. Ezzel a bevezető gondolattal a sokszínűséget szeretném előrevetíteni, ami jellemzi a csoportos teremkerékpározást. Mert ugyan a mozgás alapjai ugyanazok és egy kerékpár az eszköz, de az oktatónak, kerékpárnak, alkalmazott technológiának, technikáknak, edzésmódszereknek, zenének és számos egyéb tényezőnek köszönhetően különböző órákkal, irányzatokkal találkozhatunk.

Magamról röviden annyit, hogy jelenleg ICG Master Trainerként képviselem a Life Fitness ICG márkát, együttműködve a Fitconcept Kft-vel (Life Fitness Magyarország), aki a márka hazai forgalmazója, illetve tartok indoor cycling órákat és képzéseket (erről később bővebben). Prezenterként az Indoor Cycling Hungary rendezvényein találkozhatsz velem.  Hosszú út vezetett idáig az első spinning órám óta, amin közel 20 éve vettem részt. Hihetetlen belegondolni és én sem hittem volna, hogy ennyi idő után még mindig találok magamnak motivációt, ami megerősít abban, hogy érdemes folytatni.

Aki ismer tudja, hogy ha megkérdezik tőlem, hogy mondjam már el, mi a jó az indoor cyclingban és hogy nem untam még meg, akkor az a válaszom, hogy próbáld ki és ha még kérdés, utána beszéljünk róla. Leírni azt a rengeteg élményt, érzést, visszajelzést, ami a hosszú évek alatt gyűlt és gyűlt, nem lehet egy-két mondatban elmondani. De ha felülsz a bringára és átérzed azt az energiát, átszellemülést, amit a közös mozgás, a zene ad, akkor te is részese lehetsz és talán közelebb kerülsz ehhez a világhoz. Az is lehet, hogy ez nem az első órán fog bekövetkezni, hanem ha érzed, hogy van itt keresnivalód, akkor beleteszed az időt, energiát és egyszer csak azt érzed, hogy téged is magába szippantott ez a világ. Itt sem kapsz meg mindent az első alkalommal, kitartó rendszeres munkával viszont fel tudod fedezni fokozatosan, hogy miben rejlik ennek a mozgásformának a szépsége és évek után is találhatsz benne kihívást.

Amikor belevágtam, szerencsém volt és nagyon jó oktatókhoz jártam, akik megszerettették velem ezt az edzésformát és már nem csak a téli kiegészítő edzést jelentette, hanem télen-nyáron is ott voltam a teremben. Majd jöttek a rendezvények, maratonok, a spinning oktató képzések, külföldi rendezvények, néhány év után az ICG németországi továbbképzések, a master trainer cím és a lehetőség, hogy itthon már én is oktatok és átadhatom a szakmai tudást. Ez a két mondat közel 20 évet foglal össze, de ha megkérdezed, mégis mi a legfontosabb, akkor azt mondom, hogy a vendég! Oktatóként, ha át tudod adni az élményt, a közös mozgás szeretetét és látod egy tekintetből, mosolyból, hogy értitek egymást szavak nélkül is, az a legnagyobb ajándék. 

A képzéseken a lelkesedésen túl igyekszem a szakmai alapokat is erősíteni. Ma már sokkal többen végzik el a fitnesz képzéseket mint 10-20 éve és még fontosabb azt gondolom, hogy a szakmai oldalt erősítsük. Nem lehet mindenki profi bringás, de a hiteles óratartáshoz a motiváló személyiségen túl fontos, hogy a szakmai alapok is rendben legyenek.

Az indoor cycling csoportos óraként nagyon jó állóképességi kiegészítés, ha más típusú csoportos órákat tartasz vagy akár személyi edzőként dolgozol. Számos példát látok arra is, hogy valaki főállás mellett tart csoportos órákat, az óratartást sokféleképpen be lehet illeszteni a saját életvitelbe. A jó oktatókra bármennyire is sokan végeztek el valamilyen indoor cycling képzést, nagy igény van. Úgyhogy, ha van benned érdeklődés, téged is bátorítalak, vágj bele.

Ha eljönnél az alap indoor cycling képzésünkre, akkor az IWI akkreditált képzései között megtalálod a kiírást a következő szeptemberi alkalomról itt:

https://iwi.hu/tovabbkepzesek/akkreditalt-workshopok/indoor-cycling

Ez egy márkafüggetlen képzés, ugyanis az alapok elsajátítása azt valljuk, hogy független attól, hogy milyen márkájú teremkerékpáron ülsz. A németországi sikeres képzési rendszer anyagát hoztuk el nektek egy gyakorlatorientált hétvége keretében, ahol van létszámkorlát is a hatékony képzés érdekében.

Remélem, ezzel a pár sorral egy kicsit közelebb kerültél az indoor cyclinghoz az én szemüvegemen keresztül. Köszönöm, hogy elolvastad  

 

Írta: Viczián Gyöngyi,

indoor cycling IWI akkreditált alapképzés oktatója, ICG Master Trainer, közgazdász

végzettségek: sportedző (kerékpár szakág), személyi edző, sportszervező/sportmenedzser, sportcoach

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop