TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Személyi edző szeretnél lenni?

Személyi edző szeretnél lenni?

A legfontosabb kezdő lépés a megfelelő tanfolyam kiválasztása!

Önazonosság, önkifejezési forma, fitnesz életmód népszerűsítése és gyakorlása, segítő szakma, szabadság a vállalkozásban és a célcsoport kiválasztásban. Az edzői karrier akár másodállásban is űzhető, külföldre is mobilizálható, digitalizáltan is működik, komoly egzisztenciális és szakmai lehetőség!

Okos és helyes döntés tehát, ha életedet a mozgás népszerűsítésén munkálkodó szakemberek karrierpályáján képzeled el, és ilyen irányban folytatod tanulmányaidat. Soha nem volt még ekkora szükség és kereslet a preventív edzés területére szakosodott edzőkre, hiszen az egészségügyi ellátórendszerből kiszorult mozgásszervi és belgyógyászati problémákkal küzdő emberek millióinak van szüksége szakértő támogatásra. Ma már az edzés nem csak esztétikai, alakformálási, hanem egészségfejlesztési kívánalom is. Szomorú tény, hogy Magyarországon kétszer annyian halnak meg helyes életmóddal megelőzhető betegségekben, mint az EU-s átlag! (Forrás: Eurostat)

Azonban vágyott karriercélod köddé válhat és csalódásba, kudarcba fulladhat, ha már az elején rossz döntést hozol meg az iskola és a kurzusválasztás területén. Abban segítek Neked cikkemben, hogy eligazodj ebben a széles és sokszor ellentmondásos kínálatban.

Kiből válhat személyi edző?

Tágabb értelemben véve elsősorban egy olyan nyitott, pozitív, segítő szándékú érdeklődőből, aki a mozgás iránti szenvedélyét szeretné átadni másoknak is. Ahhoz azonban, hogy valaki professzionális edzéseket tudjon tartani kliensei fittségi céljának, állapotának, adottságainak figyelembevételével, a lelkesedésen túl komoly szakmai tanulmányok és annak megkezdéshez bizonyos bemeneti feltételek is szükségesek.

A Személyi edző végzettség a Magyar Képesítési Keretrendszer (MKKR) és az Európai Képesítési Keretrendszer (EKKR vagy EQF) szerinti is 5-ös szintet tanúsít. A képzés megkezdéséhez szükséges legalacsonyabb iskolai végzettség, azaz érettségi és az alábbi szakmai képesítések valamelyike:

  • 31 813 01 Sportoktató
  • 54 813 02 Sportedző
  • 51 813 02 Csoportos fitness instruktor
  • 51 813 03 Fitness instruktor
  • 52 813 01 0001 54 01 Rekreációs mozgásprogram-vezető
  • Gyógytornász szakképzettség
  • Felsőfokú testkulturális szakképzettség (Testnevelő, szakedző, rekreáció-szervező, humán kineziológus, stb.)

Azaz vagy felsőfokú végzettség, vagy a MKKR és az EKKR szerinti 4-es szintet tanúsító végzettséggel kell rendelkezned ahhoz, hogy erre a képzésre jelentkezhess. Először tehát ki kell pipálnod ezeket a bemeneti követelményeket.

Mi a helyzet hazánkban a Személyi edző képzés terén? Online vs. hibrid képzések.

Itthon a személyi edző képzés elkezdéséhez a korábban említett szakmai előképzettség mellett szükséges egy az egészségi állapotot igazoló üzemorvosi igazolás. A rendelet írja elő a képzés gyakorlati óraszámait, a vizsgáztatás módját. A képzések iránt érdeklődőknek érdemes az engedélyezett intézmény akkreditációs lajstromszámát leellenőrizni a jelentkezés előtt, mert látható, hogy alapvető garanciákat nyújt ez a kategória.  

Rendkívül fontos figyelni arra, hogy az ilyen képzéseken megszerzett olcsó online tanfolyamok nem alkalmasak arra, hogy modulzáró, majd államilag elismert vizsgát tegyenek a résztvevők. Számos ilyen csalódott, elégedetlen online képzésben résztvevő keres meg minket azzal, hogy segítsünk számukra tovább lépni és szakmát, tényleges, gyakorlati szaktudást szerezni.

Képzeld el milyen lenne, ha nemcsak a Kresz vizsga lenne online, hanem a vezetés oktatás is.

Hogyan válassz képzést a tanfolyami ígéret kavalkádból? Az iskolák és kurzusok közötti különbségek

Magyarországon a legismertebb 3-4 fitnesz oktatásra szakosodott intézménybe jelentkezve nagyon nem lehet mellé lőni a programkövetelmények, a leadott bázis tananyag, a szabályos képzésszervezés és a vizsgára felkészítés terén. A különbségek inkább az oktatók szakértelmében (gyakorlati tudásában és hitelességében), a tananyag és a képzési helyszín minőségében, a végzés utáni karriertámogatásban, a kurzuson végzettek nemzetközi elfogadottságban, a hazai munkaadók végzetteket előnyben részesítő preferenciái mentén keresendők.

Az ár/érték arány kiderítése miatt is célszerű vizsgálni a mögöttes tartalmat és helyes döntést hozni, hogy ne a képzés közben kelljen extra, rejtett kiadásokat megfizetni. Ilyen például, amikor a képző a gyakorlati órák költségét áthárítja a résztvevőre azzal, hogy önálló fitnesztermi gyakorlatról kell igazolást bemutatnia.

Egy Összehasonlító táblázatban összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amik segíthetnek a megalapozott döntés meghozatalában.

A könnyebb összehasonlítás érdekében, javasoljuk, hogy jegyzeteld vagy nyomtasd ki a táblázatot, és töltsd ki az üres oszlopot! Iskolánkra vonatkozóan segítségül már megadtuk a válaszokat.

Nemzetközi összehasonlítás, hol szerepelnek a sorrendben a hazai képzők?

A magyarországi képzési rendszerben végzett edzőkről joggal mondható általánosságban is, hogy a világ élvonalába tartoznak. Sok éves iparági szakértői munkám alatt erről személyesen is meggyőződhettem azt látva, hogy sehol nincsenek ilyen komoly bemeneti és vizsgakövetelmények, valamint a gyakorlati óraszámok magas aránya, a kontakt oktatási forma mind olyan előnyökkel vértezik fel a hazai képzésekben résztvevőket, melyről a külföldiek álmodni sem mernek. Ha csak ezeket a paramétereket nézzük (a további szükséges „Soft Skill-ek” és az angol szaknyelv szükségessége mellett), akkor már érthető, hogy miért dolgozik sikeresen sok magyar edző külföldön.

Ár-érték arány az IWI javára

Elképzelhető tehát, hogy micsoda színvonalbéli különbség van az online iskolába beiratkozott résztvevő tudása között, aki nem rendelkezik előképzettséggel, önálló tanulásos online képzésben veszt részt, „nyitott könyv” elméleti online feleltválasztós teszt vizsgát tesz, és azon EuropeActive által akkreditál iskolákban végzett fitnesz szakember kompetenciái között, aki rendelkezik szakmai előképzettséggel, 200 órás gyakorlati képzésen vesz részt, végül sikeresen zárja a 2 napos, vizsgabizottság előtti elméleti és gyakorlati számonkérést, melyet még egy modulzáró vizsga is megelőz!

Külföldi munkavégzés

Az EREPS regisztráció, melyet az IWI személyi edző tanfolyamán végzettek automatikusan és ingyen megkapnak, gyakorlatilag azt teszi lehetővé, hogy egy UK munkavállalási elképzelés esetén ne kelljen ott újra elvégezni pl. Global Premier személyi edző tanfolyamát font ezrekért. Az EREPS regisztrációval könnyedén át lehet jelentkezni a UKReps-be és a CIMSPA regiszterekbe, vagy akár az Egyesült Arab Emírségek regiszterébe (REPsUAE), ha valakinek a Közel-Keleten szottyanna kedve edzősködni jó pénzért! A regiszterekben való tagság a kinti munkavállalás feltételei között van. Fontos tudni, hogy ezt a típusú nemzetközi elismertséget csak az EuropeActive akkreditáció biztosítja, nem szabad bedőlni az EQF Level 5, meg az Europass emlegetésének, ezek csupán a képzési keretrendszer szintjét és az elsajátított kompetenciákat igazolják, nem pedig a képző intézmény és a kurzus nemzetközi elfogadottságát. A EuropeActive akkreditáció meglétét itt lehet leellenőrizni.

Tekintsd meg az esélyes kurzusok/iskolák nyílt napját, hívd fel az ügyfélszolgálatot, tájékozódj megfelelően és körültekintően! Ne feledd, a tudásodba fektetett összeg invesztíció, nem pedig költség, vagy megspórolandó kiadás. Az iskolaválasztással egyben pozícionálod is magad, hosszú távra határozod meg fitnesz karriered ívét.


Dr. Zopcsák László

IWI Nemzetközi Fitnesziskola Alapító

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop