TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A jólét csapdája

A jólét csapdája

Egy 16 európai ország táplálkozási szokásait felölelő vizsgálat szerint önmagában a nagyobb mennyiségű táplálék fogyasztása, és az ezzel összefüggő elhízás, valamint a vörös húsok és feldolgozott húskészítmények nagy arányú fogyasztása megnöveli a hajlamot a cukorbetegségre és egyes daganatos betegségekre.

A mai életformára jellemző, hogy naponta háromszor is valamilyen húsos ételt esznek az emberek, pedig 60-70 évvel ezelőtt a hagyományos étrend heti 2, legfeljebb 3 húsnapot tartalmazott – állítja dr. Kuklis Eszter. – Fehérjére szükségünk van, kortól, nemtől, testalkattól függően eltérő mennyiségben, és a húsok kompletten tartalmazzák a szükséges fehérjeépítő aminosavakat. A túlzott fehérjebevitel azonban megterheli a vesét, feldolgozása közben rengeteg húgysav keletkezik, ami egyrészt fokozza a köszvény, másrészt a vesekő kialakulásának kockázatát. Mindez nagyobb rizikót jelent az egészségre, mint a magas koleszterinszint. A túlzott fehérjebevitel fokozza a hajlamot az allergiára, a gyulladásokra és olyan civilizációs betegségek kialakulására, mint az artrózis (ízületi porckopás) vagy az érelmeszesedés. Különösen a füstölt vagy a faszénen grillezett hús, a nitrites pác fokozza a rák kockázatát. Az erősen sós étel megemeli a vérnyomást, a húsban található telített zsírsavak pedig érelmeszesedésre hajlamosítanak. Összességében nem ártalmas, ha valaki normális mennyiségben eszik húst, hetente 2-3 alkalommal. De arra nincs szükség, hogy reggel, délben, este húsos ételt válasszon.

Komplett fehérjék

Egy 16 európai ország táplálkozási szokásait felölelő vizsgálat szerint önmagában a nagyobb mennyiségű táplálék fogyasztása, és az ezzel összefüggő elhízás, valamint a vörös húsok és feldolgozott húskészítmények nagy arányú fogyasztása megnöveli a hajlamot a cukorbetegségre és egyes daganatos betegségekre. Növényi étrenddel azonban a civlizációs betegségek többsége megelőzhető.

Sokféle zöldséggel, gyümölccsel, teljes őrlésű gabonákkal, olajos magvakkal, hüvelyesekkel, tojással, tejtermékekkel változatos étrend állítható össze, amellyel a létfontosságú aminosavak, a megfelelő energiát biztosító jó szénhidrátok, a vitaminok, ásványi anyagok valamint a bélflóra egészségét is biztosító rostok biztosíthatók a szervezet számára.

Nagyobb hozzáértést kíván a vegán táplálkozás, amely szigorúan növényi alapú, állati fehérjét nem tartalmaz, ezért fontos úgy összeállítani az étrendet, hogy a komplett fehérjék, a szükséges aminosavak a kellő összetételben a szervezetbe jussanak. A teljes őrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, az olajos magvak és a zöldségek megfelelő társításával elkerülhető az esszenciális aminosavak hiánya.  A B12-vitamin- és a vas szintjét azonban fokozottan javasolt kontrollálni, és szükség esetén ezeket pótolni kell. 

Bár a vegetáriánus étrend nem fogyókúra, de ha kellően változatos, akkor esélyt ad egy egészségesebb életmódra, csökkenti a daganatos, valamint a szív-érrendszeri betegségek rizikóját, és mérsékeli a koleszterinszintet is.

Föld-barát étrend

A szakértők már megkondították a vészharangot. A húst hússal evő, a bolygó tartalékait felélő, pazarló életmód nem folytatható. 

A globális felmelegedésben jelentős szerepe van az üvegházhatású gázok, a széndioxid és a metán kibocsátásának, amiért felelősség terheli az állattartó telepeket is. A túlzott húsfogyasztás a bolygó jövőjét veszélyezteti, ezért a szakértők – többek között – a növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény étrendre való áttérést, az élelmiszer-hulladék felére csökkentését javasolják a fenntartható jövő, az emberek és a bolygó egészségének megőrzése érdekében. 

A cikket oktatónk, Dr Kuklis Eszter orvos, természet gyógyász, health tréner írta.

 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop