TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Fehérjék és aminosavak a sportban

Fehérjék és aminosavak a sportban

Tudni szeretnéd, hogy a fehérje fajták emészthetőségi foka alapján, melyik proteinek a legmegfelelőbbek?

A gyorsan emésztődő, gyors felszívódású fehérjék, mint a whey protein és a szója protein isolátum vagy a lassan emészthető kazein jobb a teljes netto fehérje egyenlegünket (ez a különbség a fehérje képződés és a fehérje lebontás mértéke között a szervezetben) nézve?

Régebbi kutatások összehasonlították a whey proteint a kazeinnal különféle mennyiségek bevételekor, és megfigyelték az aminosav értékeket és az l-leucin tartalmat a vérben.

Nagyon nagy különbségek mutatkoztak.

Távolabbra mutató kutatások összehasonlították e két fehérje félét, protein-keverékekkel is, és kiderültek további eltérések – nem mindegy, hogy az adott fehérje típust mikor fogyasztjuk. A whey protein és a szabad aminosavak például, a legjobban, nem egyszerre való bevételükkor, hanem kis adagokban alkalmazva, akár három óránként fogyasztva hatékonyak. 

A friss kutatási eredmények mind arra mutattak rá, hogy a fehérjék emészthetősége (felszívódásának gyorsasága) és az általuk nyújtott aminosav-spektrum (tehát a fehérje minősége) különösen erős befolyást gyakorol a nettó fehérje egyenlegünkre, és a fehérje koncentrátumok minőségi tényezőitől rendkívül sok minden függ.

Tesztelték a gyorsan felszívódó fehérjék előnyeit, melyek magas EAA (esszenciális aminosav) és BCAA tartalmú aminosav keverékeket tartalmaztak, sőt olyan fehérje-koncentrátumokat, melyek magasabb l-leucin tartalommal rendelkeztek (az ilyen fehérjeporok nagyon magas minőségű proteinek), különböző mennyiségek fogyasztásakor, és folyamatos, és hosszú időn át történő alkalmazáskor. Az ilyen proteinporok esetében, a tesztszemélyekben, a fehérjeszintézis magasabb fokon zajlott, ugyanakkor a fehérje-lebontó folyamatok száma pontosan úgy lecsökkent, mint kazein fogyasztásakor (mely egy lassú fehérje – tehát főként a fehérje-lebontó folyamatok elleni védelemben hatásos, azonban az építő jellegű műveletekben nem). Tehát eme fehérje porok hatékonysága, összevéve, a legjobb eredményeket produkálta a szervezet fehérje-egyenlegét tekintve.

A BCAA-k és főként az l-leucin jelentős szerepet játszik. A BCAA-k ellentétben a többi aminosavval, nem a bélrendszerben emésztődnek meg, és nem mennek át változáson a májban, hanem a gyomorból közvetlenül a véráramba kerülnek, így nagyon gyorsan, és teljes mennyiségükkel ki tudják fejteni hatásukat, azaz az izomzati fehérjeszintézist tudják stimulálni, és gyorsítani. Az l-leucin ráadásul egy jelzőanyag a szervezet számára, ha megfelelő mennyiségben van jelen, és jó minőségű fehérjével együtt kerül a testbe, a fehérje-szintézist ösztönzi: a magas l-leucin tartalom egyértelműen a jó minőségű fehérjék ismertetőjele!

Azonban felesleges elmélkednünk a fehérjeszükségleteinkről, ha emellé SEMMILYEN energiaszállító táplálékot, tehát szénhidrátokat és zsírokat nem fogyasztunk. A megfelelő tápanyagok bevitele fontosabb, mint a gyors fehérjék, mint a whey protein és a szója protein isolátum, vagy a lassú kazein közötti különbségek kutatása. Azonban a whey protein izomfehérje-lebontó folyamat akadályozó hatása drasztikusan csökken, ha szénhidrátokat és zsírokat fogyasztunk egy időben vele, a kazein esetében kis mértékben.

Polgár Zita a Pécsi Egyetem Testnevelés Tudományi és az Egészségtudományi Karán végzett és tanított. Jelenleg IFBB versenyfelkészítő edző és privát edző. Aquagimnasztika oktató, Flexi-bar és Core tréning oktató, valamint az IWI-ben gimnasztika és edzéselmélet oktató.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop