TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Mire figyeljünk 40 év felett a táplálkozásunkban?

Mire figyeljünk 40 év felett a táplálkozásunkban?

Ahogy telnek az évek, egyre lassul az anyagcserénk, romlik a regenerációnk és 40 körül jönnek elő az első problémák. Ha eddig sportoltunk és odafigyeltünk az étkezésünkre, akkor is nehezebb lesz megőrizni a formánkat és az összegyűlt ártalmak (pl. rosszul használt ízület) elkezdenek fájdalom formájában jelezni nekünk. Mi az a néhány alapvető táplálkozási tanács, amit érdemes ilyenkor megfogadni?

1. Fogyassz halolaj kapszulát

Ha egy étrendkiegészítő mellett tennéd le a voksodat, akkor a halolaj kapszula lehet a választásod. Bár minden korosztály számára ajánlott, hiszen nagyon alacsony az omega 3 zsírsav fogyasztásunk, ám 40 felett már határozottan javasolt fogyasztani. Az általános egészségünk, az izomépítés, az izomfejlődés érdekében is javasolt, de csökkenti a krónikus gyulladásokat és a fehérje szintézis szempontjából sem elhanyagolható.

2. Próbáld ki az időszakos böjtöt

Mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvend az időszakos böjt és az egyre több kutatásnak köszönhetően számos előnye mutatkozik meg. Az oxidatív stressz az egyik legártalmasabb faktor, ami az öregedéshez vezet, nemcsak az öregedési folyamatot fokozza, de számos krónikus betegség kifejlődését is. A gyulladás, a túlterhelés (túlzott edzésmunka), stressz mind fokozzák az oxidatív stresszt. Fontos, hogy egyensúlyba hozzuk magunkat, mert ez kulcs mind az edzésben elért sikerekhez mind az öregedéssel szemben. Az időszakos böjt pedig hozzájárul az oxidatív stressz és a krónikus gyulladás csökkentéséhez. 

Az egyik leggyakrabban alkalmazott módszere a 8:16, ami azt jelenti, hogy 8 órás keretben juttatsz tápanyagot a szervezetedbe, majd 16 órán keresztül nem. Semmilyen kalóriát. Ez jelentheti azt, hogy pl. Kihagyod a reggelit, csak délelőtt 10-kor eszel, aztán utoljára este 6-kor veszel magadhoz ételt. De eltolhatod a 8 órás keretet máshova is. Arra figyelj, hogy az edzés körüli időpontokban mindig juss tápanyaghoz. 40 felett már jobb, ha nem tömegnövelésben és diétában gondolkodsz, hanem sokkal inkább az izomtömeged megőrzésében, a gyulladások csökkentésében, az inzulinérzékenység fokozásában, és mindezekben nagyon nagy segítségedre lesz az időszakos böjt.

3. Válj meg a feldolgozott ételektől

Az ételválasztásod nagyon nagy szerepet játszik abban, hogy hogyan tudsz az életkorodból adódó szervezeti elvárásoknak megfelelni. 

Ha szeretnéd megőrizni hosszú távon is az egészségedet, akkor fontos, hogy a feldolgozott ételeket iktasd ki az étrendedből, így mindent ami magas cukor tartalmú vagy transzzsírokat tartalmaz és fokozza a gyulladásokat. Igyekezz inkább sok zöldséget, gyümölcsöt, zsírszegény húst fogyasztani, ha eddig nem ezt tetted. A szénhidrátok tekintetében főleg a lassú felszívódásúakat részesítsd előnyben, így barna rizs, zabpehely, quinoa remek választást jelentenek. Készítsd el az ételeidet kíméletesen, pl. Párolással, főzéssel, ritkábban sütéssel és főleg ne növényi olajban tocsogva. 

Fontos, hogy az orvosi ellenőrzéseket se hanyagold el! Figyelj oda magadra, mert nem minden probléma mutat egyértelmű jeleket, de bizony a szervezetünk már elég ideje használatban van, attól függetlenül, hogy a lelkünk még milyen fiatal.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop