TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Fürdőkultúra edzői szemmel

Fürdőkultúra edzői szemmel

Edzőként bizonyára Te is megtapasztaltad már, hogy sokszor többet is megtudsz a vendégeidről, mint azt esetleg szeretnéd. Egy olyan bizalmi kapcsolat alakul ki közöttetek, amelyben teret nyernek a személyes beszélgetések. Ez természetesen fontos része a hivatásnak, és szükséges is ahhoz, hogy holisztikusan átlássuk a vendég állapotát, amelyet a lelki folyamatok egyaránt befolyásolnak.

A téli ünnepkör elmúltával lassan közeledik a Valentin nap, a tavasz és a Húsvét. A tavaszi alkalmak kapcsán a vendégek is megosztják velünk dilemmáikat, hogy mivel kedveskedhetnének a párjuknak. Miért ne lehetne ez maga a minőségi idő, testi lelki feltöltődés egy pihentető wellness hétvége keretében?! Szemet gyönyörködtető természeti környezet, kényeztető masszázs, szauna szeánszok, rehabilitáló gyógyvíz. Edzőként azonban nem árt tisztában lennünk azzal, hogy az egyes népszerű fürdőhelyek gyógyvize milyen hatással van a szervezetre, annak érdekében, hogy vendégünk ne csak az attraktív környezetet, hanem a számára előnyös élettani hatásokat is élvezhesse!


Balneo- és vagy hidroterápia?!

Mindenek előtt öntsünk tiszta vizet a pohárba, e két fogalom terén!

A balneoterápia, mint gyűjtőfogalom, az ásvány- vagy gyógyvízzel történő terápiákat – fürdőkezeléseket, ivókúrákat, iszapkezeléseket – foglalja magába. Az ásvány- és gyógyvizek a közönséges víztől fizikai vagy kémiai tulajdonságaikban, esetleg mindkettőben különböznek, tehát összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy a balneoterápia elsősorban a vízben oldott anyagok gyógyhatására épül.

A hidroterápia a víz mechanikai és hőhatásain alapul, s ezekeknek köszönhetően egyidejűleg lehet hatással a keringési-, légző-, ideg- valamint az izom-és csontrendszerre. A hidroterápiás kezelésnek nem feltétele a gyógyvíz (!) – tehát csapvízzel is végezhető –, azonban a magyarországi fürdőhelyeken gyakran előfordul, hogy a fizikoterápiás kezeléseket (pl. tangentor, súlyfürdő, borogatások, szénsavfürdő, galvánkezelés és iontoforézis, víz alatti gyógytorna és egyéb víz alatti sporttevékenységek stb.) is gyógyvízzel végzik, hiszen rendelkezésre áll és a kombinált alkalmazás szinergiahatást vált ki.


Lehetőségek és mérlegelési szempontok

Az alábbiakban az én személyes top 5, kedvenc gyógyvizes üdülőhelyemet szeretném a figyelmedbe ajánlani, amelyeknek egyedi atmoszférája legalább annyira vonzó, mint vizeik gyógyhatása. A választás azért is különösen nehéz, mert vizeik hatása első olvasatra egészen hasonlónak tűnik, jobban mögé nézve azonban nagyon nem mindegy, hogy adott egészségi állapotban melyiket választjuk vagy ajánljuk.

1. Egerszalók és az Európában egyedülálló só-medencék

Egerszalókon egy egészen egyedülálló természeti csoda vár! Az itt található sódomb természetes mésztufa-medencéi 1960 óta formálódnak és páratlanok Európában. A világon is csak két helyen, a törökországi Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yosemite Parkban találhatóak hasonló természeti képződmények. Az éjszakában szivárványszínekben pompázó domboldal látványa tökéletesen megkoronázza az esti romantikus sétát. A gasztronómia szerelmeseinek érdemes egy egri belvárosi sétával egybekötött borkóstolót is beiktatni a hétvégi programba.

A fürdőzés szerelmeseit a 65-68 Celsius fokos kalcium-nátrium-hidrokarbonátos kénes gyógyvíz várja, amely kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. A 18-20.000 éves vizet 1992-ben minősítette gyógyhatásúvá az Egészségügyi Minisztérium. Gerincbántalmak vagy idült gyulladásos mozgásszervi betegségek esetében elsőszámú úti cél! További jótékony hatással van csont- ízületi- szalagsérülések, ekcéma, ízületek kopásos (degeneratív) betegségei, ízületi gyulladás, műtétek, nőgyógyászati gyulladások, pikkelysömör, protézisek beültetése utáni rehabilitáció kezelése során.


2. M
iskolctapolcai barlangfürdő

Egészen fantasztikus élmény az 1959 óta fürdőként üzemelő barlang gyomrában megmártózni. Sejtelmes félhomály, félre eső romantikus zugok, fölénk magasodó sziklakupola. A körülölelő 28-31,5 Celsius-fokos, ’hűvösebb’ gyógyvíz ugyan már éppen nem minősül termálvíznek, viszont pont ezért időkorlát nélkül fürdőzhetünk benne. A jódot, brómot, káliumot tartalmazó radonos víz a lumbágó, érelmeszesedés, érszűkület kezelésére kiváló! Továbbá javallott még bőrgyulladások, csont- ízületi- szalagsérülések, műtétek, protézisek beültetése utáni rehabilitáció, csontritkulás, ízületek kopásos (degeneratív) betegségei, sérülések utókezelésére.


3. Harkány, a magyar Holt-tenger

Amikor gyógyfürdőkről van szó, akkor a két – számomra klasszikus – Harkány és Hajdúszoboszló szokott az első gondolatom lenni. Harkányhoz azonban picit mégis jobban húz a szívem, hiszen itt egy tartalmas, romantikus hosszú hétvége minden kelléke adott: a kirándulásra csábító dimbes-dombos táj, a siklósi vár, az ízletes villányi borok és Pécs, mint kulturális főváros elérhetősége. Névadó településem, Szederkény közelségét pedig már meg sem említem. J

A Holt-tengeréhez hasonló hatású harkányi gyógyvizet a 19. században fedezték fel. Felfogni is nehéz azt, hogy ebben az ion-gazdag termálvízben olyan nagy mennyiségű oldott karbonyl szulfid és kén található, hogy azok vízben oldott és légnemű állapotban 150.000-szeresen szívódnak fel, így csökkentve a gyulladást, gyorsítva a sejtregenerációt és a gyulladt területek öntisztulását. Amennyiben gyomorhurut kínoz, avagy nyirokkeringési zavarokkal küzdesz, akkor itt a helyed! Szintén ez a víz fog segíteni a bőrgyulladások, csonttörések utókezelése, emésztési zavarok, gerinc degeneratív (kopásos) megbetegedései, ízületek kopásos (degeneratív) betegségei, krónikus ízületi gyulladások, meddőség, nőgyógyászati gyulladások, nőgyógyászati műtétek utókezelése, pikkelysömör kezelésében.


4. Gyula – a vizek és a romantika városa

Az Alföld Gyöngyszeme jelző mellett Gyulát a vizek városának is nevezik, mivel a település a Körösök völgyének mocsaras vidékén épült. Az Erdély kapujában fekvő, mintegy 800 éves város gyönyörű épületei, szobrai, emlékhelyei, parkjai és kulturális rendezvényei egy meghitt hétvége tökéletes kellékei! A legkülönlegesebb azonban mégis csak a gyulai Várfürdő, amely az egykori Almássy-kastély 8,5 hektáros természetvédelmi területnek minősülő kastélyparkjában létesült. A Várfürdő 2005 méteres mélységből felszínre jutó, 72 Celsius fokos termálvize még 1968-ban kapott gyógyvíz minősítést.

Az alkáli-hidrogénkarbonátos, kloridos gyógyvíz, jelentős metakovasav és metabórsav tartalmának köszönhetően elsősorban idült nőgyógyászati gyulladások, idült ülőidegzsába, karidegzsába, kis és nagy ízületek kopásos betegségei, krónikus derékfájás, Parkinson-kór, porckorong betegségek okozta panaszok, traumatológiai műtétek utókezelése során eredményez állapotjavulást! Mindezek mellett ajánlott még csont- ízületi- és szalagsérülések, csontritkulás, csonttörések utókezelése, ekcéma, gerinc degeneratív (kopásos) megbetegedései, izomfájdalmak, ízületek kopásos (degeneratív) betegségei, ízületi és csontműtétek utáni utókezelés, krónikus ízületi gyulladások, meddőség, műtétek, pikkelysömör, protézisek beültetése utáni rehabilitáció során.


5. Hévíz, Magyarország büszkesége a Dubai Expon

Amennyiben egy egészen természet közeli hosszú hétvégére vágyunk, akkor érdemes a kis-Balatonhoz, Hévíz városába ellátogatnunk, amely az Országos Kéktúra egyik állomása és számos kellemes túra kiindulópontja – vezessen az a Rezi vagy a Tátika várakhoz, a Berki ösvényen át, avagy a Kányavári-szigetre.

Hévíz városa mellett található a 38,5 méter mélységben fekvő tőzegmedrű forrástó, amelyből 40 Celsius fokos meleg víz tör fel. Ezzel a Hévízi-tó a világ legnagyobb meleg vizű tava, ahol egész évben színes tavirózsák között mártózhatunk. A több mint tízezer éves, kénes, enyhén radon emanációt tartalmazó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizioterápiás kezelésekkel együtt igen előnyös elsősorban Bechterew-kór, gerincdeformáció, lágyrész-reumatizmus, porckorongsérv kezelésére. Mindezek mellett pedig jótékony hatással van az csontritkulás, emésztési zavarok, gerinc degeneratív (kopásos) megbetegedései, izomfájdalmak, ízületek kopásos (degeneratív) betegségei, ízületi és csontműtétek utáni utókezelés, ízületi gyulladás, nőgyógyászati gyulladások, nőgyógyászati műtétek utókezelése, sérülések utókezelése. Figyelem, a tüdőasztma kifejezetten kontraindikáció!

 

„Ellenjavallt a fürdőkúra lázas állapotban, eszméletvesztéssel járó kórképekben, a bőr nagy kiterjedésű elváltozásai esetén, illetve fertőző betegségekben, súlyos szívproblémák fennállásakor (súlyos coronariabetegség, instabil angina pectoris, kardiális dekompenzáció), inkontinencia, magas vérnyomás és akut gyulladások esetén. Csak a kockázatok mérlegelése mellett alkalmazható stabil angina pectoris, visszeresség és enyhébb koronáriabetegség meglétekor. Természetesen a fürdőzésre vonatkozó szabályokat és a felsorolt ellenjavallatokat mindig megtaláljuk az adott fürdőhelyen, jól látható helyen kifüggesztve.” (http://physioinfo.hu/fizioterapiai-modszerek/hidro-es-balneoterapia-a-vizzel-torteno-gyogyitas-modjai)

 

Felhasznált irodalom:

https://www.termalfurdo.hu

https://termalonline.hu

Az összefoglalást készítette Dajka-Szederkényi Kornélia, okleveles közgazdász, falusi turizmus menedzser, IWI Wellness és Spa Menedzser, PhD kutatását turizmus, egészségturizmus és vidéki turizmus témakörben végzi.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop