TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Mentális wellness és technológia

Mentális wellness és technológia

A wellness termékek és szolgáltatások körébe tartoznak a mentális egészséget támogató digitális terápiák, amelyeknek egyre szélesebb köre érhető el a mobiltechnológiáknak köszönhetően.

Ki gondolná, hogy már az alapján messzemenő következtetéseket vonhat le a Mindstrong nevű applikáció, hogy miként érünk a telefon képernyőjéhez, hogyan görgetünk és gépelünk?

A Westworld sorozatban látható chatbot sem olyan futurisztikus, mint emilyenek első ránézésre tűnt - amikor az MI egy fülesen keresztül beszélget a felhasználóval, ugyanis a Woebot már most 120 országban elérhető. 

A WHO becslése szerint az emberek 25%-a szenved mentális vagy idegrendszeri problémáktól bizonyos életszakaszban, azonban a mentális rendellenességgel élők csaknem kétharmada sohasem kér segítséget egészségügyi szakembertől. A legnagyobb akadályt továbbra is a megbélyegzés, az idő, a költségek és az elérhetőség jelenti számukra. Ugyanakkor az Y-generáció tagjai a korábbiaknál sokkal tudatosabban foglalkoznak a mentális egészségükkel: 10-ből 3 ember számára egyáltalán nem testidegen segítséget kérni. Ugyanakkor ők azok, akik azt igénylik, hogy egy terápiás időpont egyeztetés legalább annyira egyszerű legyen, mint a vacsora rendelés.

Jelenleg közel 10 000 mentálhigiénés alkalmazás, virtuális valóság terápia és viselkedés-egészségügyi szoftver érhető el a piacon, amelyek diszkrét és rugalmas ellátást kínálnak, legyen szó stressz kezelésről, kiégésről, depresszióról, meditációról vagy egyéb mentális problémáról. Ezek a wellness megoldások nem helyettesítik az orvosokat, hanem kiegészítő terápiaként működnek vagy megelőzésre szolgálnak. 

A technológia elsősorban a tradicionális betegápolást tervezi újra, a jobb hozzáférés és az élmény testre szabása révén. Az olyan virtuális terápiás alkalmazások, mint például a TalkSpace, a BetterHelp és az Amwell, a betegek számára lehetővé teszik, hogy telefonos, szöveges és videókonferenciákat kezdeményezzenek a szakmai tanácsadókkal, saját időbeosztásuknak megfelelően, a saját otthonuk kényelmében. A Rethink My Therapy korlátlan terápiát kínál havi 60 dollárért. 

Az olyan hordható mentálwellness termékek, mint például a bioszenzoros érzelem-érzékelő karkötők és fülhallgatók, már a klinikai tesztek korai szakaszában vannak. A technológia fejlődése természetesen a hibrid megoldásoknak is utat nyit, amelyeknek köszönhetően az emberek otthonában válik elérhetővé az orvos-beteg találkozó, kombinálva egymással a személyes találkozót és a virtuális coachingot. 

Milyen jövő vár ránk? Applikáción keresztül találhatjuk meg a legrövidebb idő alatt a számunkra legmegfelelőbb szakembert, hetente konzultálhatunk videochaten a terapeutánkkal, okos karkötő figyelmeztethet a pánikroham közeledtére és meditációs alkalmazás segíthet békességre lelni a stresszhelyzetekben. „Olyan világot képzelünk el, ahol a technológia felismeri, amikor valaki depressziós fázison vagy pánikrohamon megy keresztül, és szükséghelyzetben támogatást nyújt” - mondta a Sentio Solutions alapítója és vezérigazgatója, George Eleftheriou.

Az összefoglalást készítette: Dajka-Szederkényi Kornélia a 2019. október 15-17. között Szingapúrban megrendezésre került Globális Wellness Csúcstalálkozón készült 97 oldalas éves beszámoló alapján (Global Wellness Summit).  Forrás:  https://www.globalwellnesssummit.com/2020-global-wellness-trends/mental-wellness-and-technology/

 

Dajka-Szederkényi Kornélia, okleveles közgazdász, falusi turizmus menedzser, IWI Wellness és Spa Menedzser, PhD kutatását turizmus, egészségturizmus és vidéki turizmus témakörben végzi.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop