TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Wellness sabbatical

Wellness sabbatical

Az otthoni munkavégzés képessége, a technológiának köszönhető „digitális nomád” életmód, valamint a digitális irodakölcsönző szolgáltatások, például a WeWork megjelenése megváltoztatta a munkáról, az utazásról és a wellnessről alkotott gondolkodásmódunkat.

Miközben a munka mennyisége és az emberek túlhajszoltsága egyre nő, a pihenésre és regenerálódásra fordítandó idő egyre jobban lerövidül, az egykor három hetes kúrákról a napjainkban egyre népszerűbb, pár órás expressz kezelésekig. Kutatók kimutatták, hogy a heti 55 óra munkavégzés jelentősen megnöveli a stroke, a szívkoszorúér betegség és a korai halál kockázatát. A japánoknak még külön kifejezésük is van –karoshi – a túlórázás okozta halálra.

Köztudott, hogy az amerikaiak kevesebb szabadságot kapnak, mint európai kollégáik, mégis egy friss felmérés szerint a munkavállalók 52%-a nem vette ki az összes szabadságát. Sokan vannak olyanok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy hetekre kiszakadjanak a munka világából, lelkiismeret furdalásuk van, ha megteszik, de akkor is, ha nem. Eközben vágynak arra, hogy egzotikus környezetben, egy másfajta rendszer szerint élhessenek, mozoghassanak, táplálkozhassanak. „Könnyebb az egészséges életmódot választani, ha nem állnak rendelkezésre egészségtelen alternatívák.”

Szerencsére már egyre több vállalatvezető is felismeri, hogy a munkavállalók egészségének védelme komoly költségmegtakarítást eredményezhet, éppen ezért van terjedőben a sabbatical, mint a munkahelyi egészségvédelem egy új, lehetséges eszköze.

A sabbatical fogalma Magyarországon még kevésbé ismert, a wellness sabbatical koncepció pedig egyenesen úttörő! A sabbatical, azaz pihenő, alkotói év fogalma az akadémiai körökből került át az üzleti világba. A nagy nemzetközi vállalatok is felismerték már, hogy értékes dolgozóik kiégését megelőzhetik azzal, ha hat keményen végigdolgozott év után a hetedikben önfejlesztő vakációt biztosítanak számukra, fizetett vagy fizetés nélküli szabadság formájában. A wellness pihenések lényege pont a túlhajszolt, munka világától való menekülés, kikapcsolódás, az okos eszközök mellőzésével. 

A wellness sabbatical éppen azt teszi lehetővé, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül, a megszokott munkakörnyezettől távol dolgozhassunk, miközben a minimum 21 napos tartózkodás ideje alatt elsajátítjuk a wellness életmód alapjait, mindennapi rutinná téve az új szokásokat. Tehát a wellness sabbatical magában foglalja a szabadság és az önirányítás érzését, amikor a projekt tárgya a saját személyes egészségünkben és jólétünkben való elmerülés; a munka és a wellness tevékenységek ideális személyes egyensúlyának megtalálása a szervezett programok révén. 

Az erre szakosodott üdülőhelyeken nem csak az emberek, hanem az okos eszközeik is szívesen látott vendégek – ezeknek az igényeknek megfelelően kialakított terekkel és az egyedi igényekhez alkalmazkodó, rugalmas szolgáltatási palettával! A vendégeknek azt kell megtapasztalniuk és elsajátítaniuk, hogy milyen érzés a tiszta gondolkodás és a kreativitás magasabb szintjeinek elérése relaxált állapotban.

Már Európában is találhatóak olyan szálláshelyek, amely hosszabb – 7-14-21 napos – programokat kínálnak az ayurvédikus visszavonulás, gyógyfürdőzés vagy egyéb egészségprogramok köré szervezve. Ilyenek például a Danubius Health Spa Resort Európában, Grayshott Hall az Egyesült Királyságban, VivaMayr és Lanserhof Ausztriában és Németországban, a SHA Wellness Spanyolországban és a Longevity Wellness Resort Portugáliában.

Az összefoglalást készítette Dajka-Szederkényi Kornélia a https://www.globalwellnesssummit.com/2020-global-wellness-trends/wellness-sabbatical/ alapján. 

Dajka-Szederkényi Kornélia, okleveles közgazdász, falusi turizmus menedzser, IWI Wellness és Spa Menedzser, PhD kutatását turizmus, egészségturizmus és vidéki turizmus témakörben végzi.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop