TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Wellness melódiák – gyógyító zene, akusztikus terápia

Wellness melódiák – gyógyító zene, akusztikus terápia

Még ha nem is tudatosan, de mindannyian használjuk öngyógyításra a zenét: Mindannyiunknak megvannak a kedvenc lejátszási listáink szerelmi bánatra, feszültség oldásra vagy egy jó pörgésre. A Sonos felmérése szerint a megkérdezettek 40%-ával már előfordult, hogy egy zenét hallva váratlanul sírni kezdtek. 

A zenének tehát komoly szerepe van az érzelmeink kezelésében, a zeneterápia pedig komoly orvosi eredményekkel bír. A muzsika stimulálja az agy legtöbb olyan régióját, amely javítja a hangulatot és az emlékezetet. Ennek köszönhetően a zeneterápiával (frekvencia, decibel, ritmus, hangerő stb.) komoly eredmények érhetőek el fájdalomcsillapítás, Parkinson-kór, sztrók, autizmus és demencia kezelésében. Már napi 78 perc zenehallgatás elegendő a mentális egészség fejlesztéséhez a Brit Zeneterápia Akadémia szerint. 

A zene agyra gyakorolt hatásainak vizsgálatakor a kutatók biofeedback, mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével azonosítják, hogy a zene szerkezeti tulajdonságai (például ütésszám, kulcs, akkord előrehaladása és hangzása) miként befolyásolják a biometrikus adatokat, például a pulzusszámot, az agyhullámokat és alvásmintákat – ezek alapján olyan zenét alkothatnak, amely hatásos gyógyszer lehet mindenre, a fájdalomtól a poszttraumás stressz (PTSD) kezeléséig. 2020-ban és azt követően jelentős trend lesz a neurológusok által célzott gyógymódként tervezett és hallgatott funkcionális zene. 

Az egyik legprovokatívabb fejlesztésnek azok a növekvő számban megjelenő, MI-alapú zenei alkalmazások és technológiai platformok számítanak, amelyek személyre szabott zenét állítanak elő. A biológiai, pszichológiai és szituációs adatok alapján egy teljesen egyedi, egyénre szabott, folyamatosan változó hangképet hoznak létre – hogy az ügyfél ezzel javíthassa a mentális és fizikai egészségét bármikor, amikor szeretné magát „finom hangolni”. 

Az újszerű technológiai megoldások mellett, a wellness stúdiókban és az utazások célállomásain tovább fog hódítani az ősi hangterápiák megatrendje – a gongfürdőktől a tibeti éneklő tálakig. A kutatási eredmények azonban alapjaiban rázzák fel a 21. századi zeneipart, a wellness koncepciók megjelennek a zenében és születőben van egy új irányzat, a „wellness zene”. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy a jövőben le kell mondanunk a top slágerekről, sokkal inkább egyfajta terápiás célú, a mentális egészségünk fejlesztése érdekében történő tudatos zenefogyasztásra gondoljunk.

Az összefoglalást készítette Dajka-Szederkényi Kornélia a https://www.globalwellnesssummit.com/2020-global-wellness-trends/wellness-music/ alapján.

Dajka-Szederkényi Kornélia, okleveles közgazdász, falusi turizmus menedzser, IWI Wellness és Spa Menedzser, PhD kutatását turizmus, egészségturizmus és vidéki turizmus témakörben végzi.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop