TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Hogyan tartsd meg a legjobb csoportos edzést, hogy a vendégeid imádják?

Hogyan tartsd meg a legjobb csoportos edzést, hogy a vendégeid imádják?

Amikor a csoportos fitness instruktor tanfolyamról frissen végzettként kikerülsz és az első csoportos órát készülsz megtartani, az a legjobb esetben is idegőrlő, legrosszabb esetben pedig ijesztő is lehet. Kemény munkával és sok tanulással végigjártad a tanfolyamot, sikeresen levizsgáztál, de mi következik ezután? 

Normális, ha ideges vagy, amikor egyszer csak résztvevőből oktatóvá válsz, de hidd el, a legtöbben éreztük már ezt csoportos edzőként.

Ha úgy érzed készen állsz arra, hogy megoszd a tudásodat a világgal, de nem tudod, hogy kezdd el, ne aggódj. Ez a cikk arról szól, hogyan vágj bele álmaid hivatásába, amikor eljön az első csoportos edzés ideje.

Ki tarthat csoportos edzést?

Fontos tudni, hogy nem tarthat bárki csoportos edzést. A munkavégzéshez megfelelő képesítés szükséges, ami lehet felsőfokú sportszakirányú végzettség, vagy felnőttképző intézményben szerzett sport szakmai képesítés. A szükséges papírt a csoportos fitnesz instruktor tanfolyamon meg tudod szerezni.

Hogyan készülj fel a csoportos edzés megtartására?

Az egyik tanácsom az, hogy fitnesz szakemberként legyen az a szenvedélyed, hogy olyan edzés élményt teremts, amely valóban hatással van a vendégeid életére. A csoportos órák jótékony hatása nemcsak fizikai, de mentális és emocionális szinten is érezhető. 

Maradj egyedi, olyan, amilyen vagy és ne akarj másokra hasonlítani. Így fogod tudni a leginkább élvezni azt, amit csinálsz és ezzel leszel hiteles. Most lépésről lépésre végigvesszük, mire érdemes figyelned csoportos edzőként.

A célközönség pontos meghatározása

Célszerű meghatározni, hogy milyen célközönséget szeretnél elérni az edzéseiddel. Érdemes számba venned, hogy mely óratípust tartod a legszívesebben, milyen korosztállyal találod meg a legjobban a hangot és kiknek, milyen problémájára tudsz a legkielégítőbben reagálni. Fiatal sportolni vágyók, kismamák, senior korúak? Ennek a megfogalmazása segít abban, hogyan kommunikálj a potenciális célcsoport felé, mert mindenkinek más üzenetre van szüksége. A kellő gyakorlat megszerzése után a specializáció és a célközönség szűkítés segítség lesz az új ügyfelek eléréséhez, továbbá azon a területen könnyen szakértővé nőheted ki magad.

Célkitűzés az adott csoportos órához

A csoportos fitnesz instruktor tanfolyam elvégzése után öt alapóra elvégzésére leszel jogosult. Alakformálót tartasz? Zsírégető, esetleg intervall edzés lesz? De lehet, hogy kondi vagy köredzés szerepel az órarendben. Ehhez mérten készítsd el az óravázlatot!

Csekkolj, csekkolj, csekkolj!

A csoportos óra előtt térképezz fel mindent, amit lehet - mekkora a mozgásstúdió és az aerobic terem, milyen fitnesz eszközök állnak a rendelkezésedre, milyen a hangtechnika, amit használnod kell majd és megvan-e minden szükséges kellék, hogy zavartalanul tartsd meg az órát.

Zene választás

Az órád egyik legfontosabb eleme a zene lesz - válassz olyat, amit te is és vélhetően vendégeid is szeretnek. A lejátszót mindenképpen próbáld ki! Gyakori baki, hogy a zene nem indul el, vagy nem sikerül összekötni, párosítani az eszközöket, ami miatt kitörhet a pánik. 

Egy tipp: a fitnesz klub recepcióssal mindig érdemes jóban lenni, mert hozzá tudsz fordulni segítségért, ha ilyen jellegű problémád van. Ha ő sem a technika ördöge, akkor nagy valószínűséggel tudja kit kell hívni, vagy ismeri az IT-s törzsvendéget.

Készülj fel előre, készíts edzéstervet!

Tervezd meg az órádat! Ha csak félkész elképzeléssel mész be, az visszaüthet és felkészületlennek tűnhetsz. Újonc csoportos oktatóként hasznos lehet óravázlatot készíteni, hogy a fejedben rögzüljenek a gyakorlatok. Ezt a vázlatot magaddal is viheted az órára, de tanítás közben kerüld a túl gyakori puskázást, inkább egy megnyugtató mankóként kezeld és csak szükség esetén, pihenés közben nézz bele.

Eszközök használata

Amennyiben a terem feltételei lehetővé teszik érdemes eszközökkel színesíteni az órát. Jó ha tudod előre, hogy miből hány darab áll a rendelkezésedre és elegendő lesz-e a feladatok kivitelezéséhez. Azonban készülnöd kell arra is, hogy végül saját testsúlyos gyakorlatokból kell összeállítani a csoportos edzést.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Amit a csoportos fitness instruktor képzésen annyiszor hallhattál, az itt a „külvilágban” is nagy igazság lesz. Az idegesség leküzdésének egyik legjobb módja, ha jól begyakorlod, amit tanítani fogsz. Óra előtt vedd át a koreográfiát, a lépéseket, a gyakorlat blokkokat. Persze elég csak nagyjából, kevesebb ismétlésszámmal – nehogy a gyakorlás alatt kialakult izomláz akadályozzon az élesben bemutatandó tökéletes kivitelezésben.

Milyen egyéb szempontokra figyelj még a csoportos óra megtartása során?

Amikor nagyon izgulsz könnyebben hajtod le a fejed, nézed a földet, és csinálod gépiesen a mozdulatokat, amíg az óra véget nem ér. De ez nem a legjobb élményt nyújtja sem a vendégeknek, sem neked. Emlékezz mit tanultál - teremts szemkontaktust a csoporttal és az óra tartás közben sugározd a pozitív energiát.

Motiváció, támogatás és a közösség ereje

Instruálj! Ezt is bizonyára sokszor hallottad a tanfolyam során, hiszen nagyon fontos lesz, hogy verbális jelzésekkel is segítsd vendégeid munkáját. Kitartóbbá teheted őket a visszaszámolással és a mosolyoddal is, amivel nem csak kedves benyomást teszel rájuk, de plusz ösztönző erőt is adsz nekik.

A csoportos órák további előnye még, hogy a résztvevők egymást is motiválják. Emellett kialakul a valahová tartozás élménye és a közös érdeklődésnek köszönhetően nagyon támogató tud lenni a közösség. Érdemes erre is építeni és még összetartóbbá tenni a csapatot például egy közös Facebook csoporttal vagy akár közös programokkal is, amennyiben a társaság nyitott rá.

Biztonság és prevenció

Akár alakformálót, zsírégető órát vagy köredzést tartasz, egyik sem személyi edzés lesz és eszerint bár a csoportos edzés nem személyre szabott, óraadóként feladatod mindenkire odafigyelni, hogy a gyakorlatokat helyesen, preventíven hajtsák végre, elkerülve a sérüléseket.

Csoportos óra tartás közben oda kell figyelni a vendégekre és a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Visszajelzés és értékelés

A legfontosabb az, hogy a vendégélmény kellemes, az edzés hatékony, az óra pedig élvezetes legyen a résztvevők számára. Ne félj kérdezni - tudd meg, hogyan érezték magukat az órádon, hogy legközelebb is úgy tudd felépíteni, hogy mindenki megtalálja benne a helyét.

Mindemellett te is adj nekik visszajelzést! Dicsérd meg a vendég munkáját és kitartását, az óráid hűséges látogatását is jutalmazhatod. Erre kidolgozhatsz egy olyan tagságot, ami vonzóvá teszi a rendszeres részvételt az edzéseken, vagy kooperálj egy edző kollégával, akivel létrehoztok egy olyan programot, ami nem csak nektek lesz előnyös, de a vendég edzésének és munkájának hatékonyságát és ezzel együtt az elégedettségét is növeli.

Nem baj, ha nem tökéletes. Legyen élvezhető!

Emlékezz rá, hogy az órát a vendégeknek tartod és nem magadnak, tedd félre a perfekcionizmust! Egy kiscsoportos órának sem kell tökéletesnek lennie. Az órára érkező - akár kezdő, akár haladó vendég - nem tudja mi az a “Nagy Egy”, vagy hogy pontosan hány ütemből is áll egy zenei frázis és hányszor fér ez bele a teljes zenei blokkba. Ha becsúszik néhány kis hiba - például elfelejtesz egy lépést, vagy kihagysz egy eltervezett gyakorlatot, az nem igazán számít. Ne feledd, mindenki követhet el hibákat!

Hogyan lehetnek a csoportos óráid még hatékonyabbak és sikeresebbek?

Ismerd el a teljesítményedet, az öröm mámor és a pulzusod nyugalmi állapotba való visszatérése után pedig szánj egy kis időt arra, hogy átgondolod, mi működött és mi nem, min kell esetleg a következő alkalomra finomítani, mi volt az, amit különösen jónak éreztél. A fitneszoktatás a tapasztalatszerzésről, a képességek fejlesztéséről és készségek tökéletesítéséről szól.

Tervezz megfelelően, hogy új ügyfeleket is integrálj

Legyél képes némi improvizálásra is, ha a helyzet úgy kívánja. Megeshet, hogy a fejben eltervezett gyakorlat túl nehéznek vagy bonyolultnak bizonyul egyesek számára - ilyenkor merj változtatni azon, amit korábban kigondoltál. Azzal, hogy igazodsz hozzájuk, megtartod a meglévő vendégeidet és újakat is könnyebben bevonzol, amivel stabil vendégkört tudsz kialakítani magadnak.

Így leszel sikeres

A csoportos órák tartására való képességed kifizetődő lehetőséget teremt arra, hogy az embereket a jobb egészség és fittség felé motiváld. Érezd valódi hivatásnak a szakmát, amit megszereztél és végezd szenvedéllyel. Sikeres edzői karrier vár rád csoportos edzőként, ha alázatosan és kitartóan állsz a munkádhoz. Fontos lesz az is, hogy ne vidd túlzásba az edzéseket - az elején könnyen vállalhatod túl magad, ami egy idő után kiégéshez vezethet. Tartsd meg az egyensúlyt, ügyelj a saját pihenésedre is és próbáld úgy elosztani az óráidat, hogy maradjon elég időd a kikapcsolódásra és regenerálódásra.

Ezt vidd magaddal

Ne érezd tehernek a csoportos edzéseidet és ne hagyd elveszni azt a lelkesedést és elszántságot, amit az instruktori tanfolyam alatt éreztél, hiszen az az őszinte mosoly lesz, ami igazán sikeressé tesz téged ebben a csodálatos szakmában.

A csoportos fitness instruktor szakma önmagában is megállja a helyét, de innentől rengeteg ajtó nyílik meg előtted, ami a továbbképzéseket illeti. Ha szeretnél tovább fejlődni és új képesítéseket szerezni, a meglévő szakmáddal megteheted, építkezhetsz rá.

Személyi edzővé tanulhatod magad, ha egyénre szabott edzéseket is szeretnél tartani, de a kiscsoportos foglalkozások között megtalálod a Gyermekfitnesz- és gyermekaerobic-oktató képzés, az idősebb korosztály mozgását célzó Active ageing és szenior tréner képzést, a nagyon közkedvelt Jógaoktatót vagy az izgalmas Funkcionális tréner tanfolyamot is. A lehetőségek tárháza széles, találd meg a neked való mozgásformákat, szeresd, amit csinálsz és légy egyensúlyban az életed és a munkád során.

A cikket írta: Az IWI szakértői csapata
Képek forrása: Freepik

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop