TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Medical fitnesz szakértő, avagy a sport és fitness differenciálódása

Medical fitnesz szakértő, avagy a sport és fitness differenciálódása

Ebben a cikkben Dr. Domokos Sándor, iskolánk oktatója, gyógyszerész, INSUMED tanácsadó és fitnesz edző részletesen tárgyalja a Medical fitnesz szakértő szerepét, és a sport és fitnesz közötti különbségeket. Sándor nem csupán elméletben érti ezeket a fogalmakat, hanem gyakorlati tapasztalatain keresztül is mélyreható betekintést nyújt abba, hogyan is kapcsolódik össze a sport és az egészség.

Jómagam a 80’ évek elején szippantottam bele az edzőtermek levegőjébe és azóta is fogva tart ez a közeg. Az eltelt évek alatt volt szerencsém figyelemmel kísérni, átélni azt a fejlődést, amin ez a terület átment.

Mint minden szakma a fejlődéssel, a piac bővülésével a fitness is rengeteg ágra, szakterületre vált szét. Ha egy edző ma szeretné magát a felhasználók felé pozícionálni, „eladni” a munkáját, nincs könnyű helyzetben. Sok versenytárssal, rengeteg módszerrel, új megoldással szemben kell megadni, miért őt válassza egy vendég. Nehéz magát megkülönböztetni!

Ebben a helyzetben szeretném, mint új alternatívát bemutatni a medical fitnesst. Ez a terület nagy lehetőség, de komoly kihívás is egy edző számára.

Fitness evolúció

Az edzőtermi kezdetek

Eleinte „földalatti mozgalom” volt az egész, hiszen a legtöbb városi edzőterem alagsorokban, pincékben volt. Ide jártunk és mindenfelől összeszedett, leharcolt, összebarkácsolt eszközökkel fejlesztettük a fizikumunkat. Az edzésmódszerek, edzéstervek - ha voltak egyáltalán -, nagyon gyerekcipőben jártak. Az edzőterembe járók is gyakran köznevetség tárgyai voltak, nem tekintettek bennünket igazi sportolóknak.

Nekem személy szerint, szerencsém volt, mert az első edzőm Kovács László "Nyika" fantasztikusan jól felkészült volt. Igyekezett az edzőtermet jól felszerelni, logikusan berendezni. Segítségével hozzájutottunk külföldi szaklapokhoz, magazinokhoz. Mai szemmel nézve is profi módszereket, edzésterveket, periodizálást alkalmazott nálunk. Nagy köszönet érte!

A Medical fitnesz szakértő létjogosultsága hosszú évek során alakult ki és vált hiánypótló szakmává.

A fitness változása és fejlődése

Aztán teltek az évek és egy hihetetlen fejlődésen ment keresztül a fitness. Egyre többen kezdtek edzőterembe járni, egyre szebbek, jobbak lettek a termek. Idővel egyre jobb üzlet lett az edzőterem üzemeltetés, az edzői munka. Ez magával hozta azt is, hogy a termek, stúdiók differenciálódni kezdtek. Ma már meg lehet találni a monstre, több ezer négyzetméteres gym-ektől a lakásokban berendezett butik edzőtermekig mindent. Differenciálódtak a módszerek, az óratípusok is: klasszikus testépítés, funkcionális edzés, saját testsúlyos, egyéni és csoportos stb. Szinte minden héten lehet találni egy új őrületet!

Egyre több felhasználói igény alakult ki, célok, korosztályok, egészségügyi állapot vagy éppen a pénztárca vastagsága szerint. Ennek sajnos vannak vadhajtásai is, de jelen írásomban én egy pozitív trendre szeretném felhívni a figyelmet. Ez az egészség központú, egészség fejlesztő sport, mozgás.

Egészségtudatos szemléletmód kialakulása

Kezdik az emberek felfedezni, hogy az egészség érték, az egyik legfontosabb erőforrásunk. Ahhoz, hogy ezt fejleszteni tudjuk, vagy legalábbis ne hagyjuk elveszni, tenni kell érte. Ennek az egyik legjobb módja a mozgás, a rekreációs sport.

Viszont ez sem egyszerű! Ki tud segíteni egy olyan valakinek, aki semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik ezen a területen?

Vegyünk például egy átlagos, A4-es méretű magyar embert, aki saját elhatározásból vagy külső ráhatásra - orvos, család, barátok - miatt szeretné elkezdeni a sportot. Próbál jól választani, de a fentiek szerint a bőség zavarával kerül szembe! Mennyivel könnyebb volt nekem annak idején, az egész városban ahol éltem, egyetlen egy edzőterem volt.

Itt jön a képbe a felkészült, lelkiismeretes, elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező edző!

Szerencsére ezen a területen is forradalmi volt a fejlődés. Az edzőknek lehetősége van speciális területet választani, ahol ki tud építeni magának egy vendégkört.

Sokféle képzési lehetőség áll az igényes edző előtt. A saját érdeklődése, képességei és a piac igényeinek megfelelően tud választani és fejleszteni a tudását. Jómagam is ezt teszem hosszú évek óta és remélem, tudom folytatni minél tovább!

Ezen korszak-áttekintő után szeretnék ajánlani egy irányt, ami szerintem komoly kifutás előtt áll. Ez a terület pedig nem más, mint a medical fitness. Mit jelent ez a kifejezés?

A Medical fitnesz szakértő (Medical exercise specialist)

Ha beütöm az internetes keresőbe érdekes különbség van a hazai és a nyugati találatok között. Nálunk elsősorban a mozgásszervi rehabilitáció, a gyógytorna, már kialakult krónikus betegségek tüneteinek enyhítését jelenti ez a kifejezés.

Ha Nyugat-Európa vagy az USA felé keresgélek, akkor egy ennél tágabb, sokkal inkább a megelőzésre, prevencióra az egészség fejlesztésre fókuszáló definíciót találunk. Ezekben az országokban már kialakult az emberekben az a szemlélet, hogy az egészséget meg kell őrizni, fejleszteni kell. Az is egyértelmű, hogy ez az egyén érdeke és feladata.

Ezzel szemben hazánkban az elterjedt gondolkozás az, hogy az egészség védelme az egészségügy feladata. Amíg nem vagyok beteg nincs vele dolgom. Ha megbetegszem, elmegyek az orvoshoz és majd ő meggyógyít, hiszen az a dolga!

Sajnos a második módszer nem működik! Az egészség fejlesztésében legfontosabb feladat az egyénre hárul. Neki van a legtöbb vesztenivalója, neki fontos, hogy magas szinten tartsa az egészségét. Ehhez kell neki segítséget keresni a klasszikus egészségügy (orvosok, gyógyszerészek) és az ezt kiegészítő szakmák (életmód tanácsadók, személyi edzők) személyében.

Ehhez viszont nekünk edzőknek is fel kell nőni. Fejleszteni kell az ismereteinket az orvosi, gyógyszerészi, dietetikai, labordiagnosztikai, élettani, kórélettani területeken. Meg kell tanulnunk az egészségügy szaknyelvét, érteni kell egy laboreredmény jelentését, egy orvosi diagnózis üzeneteit. A gyógyító, megelőző team tagjává tudunk válni, ha teszünk érte!

Erre a típusú edzőre Magyarországon is komoly igény van. Nagyon sok ember küzd krónikus betegségekkel és közülük egyre többen ismerik fel a mozgásnak a jelentőségét.

A klasszikus egészségügy szereplői is keresik a kapcsolatot a felkészült edzőkkel. A krónikus betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség stb.) kezelésének nemzetközi és hazai ajánlásainak első lépése mindig a megfelelő mozgás. Ehhez is felkészült edzőre van szükség.

Miért nagy lehetőség a Medical fitnesz szakértő képzés elvégzése?

Az edzőterembe járók jelentős része ma már nem feltétlenül a brutális izomtömeg, a keresztszálkás farizom vagy az 50-es bicepsz miatt megy edzőterembe. Egyre több az, aki a rekreációs, egészségfejlesztő, stresszlevezető célt tűz ki maga elé.

Változik a társadalmi összetétel is: szinte minden életkorú, foglalkozású, kulturális érdeklődésű nő és férfi megtalálható az edzőtermekben.

Az idősödő vendégkörrel együtt jár az, hogy sokan valamilyen krónikus betegséggel rendelkeznek, vagy potenciálisan fennállhat ezek veszélye. Ezért speciális mozgásformákra, fokozott odafigyelésre van náluk szükség.

A normál edzői tevékenység preventív része még jobban előtérbe kerül. Az első találkozásoknál az egészségügyi állapot részletes felmérése, a fizikai tesztek elvégzése és az időszaki tesztelések alapvető fontosságúak. Ezzel lehet azt biztosítani, hogy a vendég a megcélzott egészség fejlesztés irányába fejlődjön.

A „Nil nocere” - Ne árts! szemléletmód

Az egészségügy és az orvosok részéről is van igény a speciális edzésekre, a medical fitness igénybevételére.

A krónikus betegségek kezelésével foglalkozó orvosok szakmai kollégiumai, szövetségei világszinten és hazánkban is szakmai ajánlásokat fogalmaznak meg. Ezekben az ajánlásokban, guideline-okban megadják azokat a kezelési lépéseket, amiket alkalmazni kell egy beteg gyógyításánál. Ezek a lépcsők a legegyszerűbb, kezdeti stádiumtól haladnak a súlyosabb állapotok felé. A javasolt eszközök, módszerek között megtalálható az életmód terápiától, a mozgástól, a gyógyszeres és műtéti beavatkozásokig minden.

Példaként a cukorbetegek gondozásával foglakozó Magyar Diabétesz Társaság ajánlását szeretném bemutatni. Az ajánlás a szakmai evidenciákon, bizonyítékokon alapul. Ezek szerint a 2. típusú diabéteszes betegek első ajánlott kezelése az életmód terápia. Ez tartalmazza a diétát és a megfelelő napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitást. Ennek a hatása klinikai vizsgálatokkal bizonyított és hatásossága felveszi a versenyt a leghatékonyabb gyógyszeres kezelésekkel, pl. a metforminnal.

A magyar ajánlás az ADA (American Diabetes Association) guideline-nal van összhangban.

A Medical fitnesz szakértőnek ismernie kell a krónikus betegségek kezelésének szakmai ajánlásait, amely az Amerikai Diabétesz Szövetség irányelveivel vannak összhangban.

Ezeken a példákon látszik, hogy mind az edzőterembe járók, mind az egészségügy szereplői részéről van igény olyan edzőkre, akik megfelelő egészségügyi ismeretekkel rendelkeznek. Ezeket az ismereteket be tudják építeni az edzéstervezésbe és gyakorlatban is tudják alkalmazni a preventív edzés elveit.

Milyen tudással rendelkezzen egy Medical fitness szakértő?

  • Ismerje az egészségügy szaknyelvét, értse meg az orvosi vizsgálati eredmények üzeneteit.
  • Tudja értelmezni a laboreredményeket, ismerje a normál tartományokat. Tudja mit jelent az ezektől való eltérés.
  • Legyen meg az eszköztára: edzésmódszerek, rekreációs és korrektív technikái a meglévő egészségkárosodásoknak a csökkentésére.
  • Legyen tisztában a gyakoribb gyógyszerek hatásaival, hogyan befolyásolják az edzésteljesítményt, esetleg milyen kockázatot jelentenek.
  • Építsen ki élő szakmai kapcsolatot az egészségügy résztvevőivel: orvosok, dietetikusok, gyógytornászok. 
  • Állapotfelmérések, célkitűzések profi megtervezését és kivitelezését speciális igényű klienseknél is tudja elvégezni.
  • Ismerjen minél többféle, speciális edzésmódszert és ezekből legyen képes testre szabott edzésterveket készíteni a vendég állapotának megfelelően.
  • Súlyzós, saját testsúlyos, kardió, funkcionális edzés kombinált, holisztikus alkalmazásával tudjon terhelési szinteket beállítani.
  • Ismerje a veszélyhelyzetek megelőzésének módszereit, vagy ha kialakul egy sérülés, az elsősegélynyújtás elemeit.

A MES képzés éppen ezért nagy hangsúlyt fektet a MES szakember szerepének és feladatainak meghatározására, részletesen bemutatva a működésének jogi és felelősségbiztosítási kereteit, valamint kompetenciáinak határait.

Végezetül

Tehát ezt az utat, a medical fitness szakértőit szeretném az edző kollégáknak javasolni, ha különleges és nagy valószínűséggel hosszútávon keresett területet szeretnének választani.

Ez természetesen komoly felkészülést, sok speciális ismeret elsajátítását és élethosszig tartó tanulást, önfejlesztést igényel.

Viszont aki ezt az utat választja, meg tudja oldani a cikk elején felvetett problémát: Hogyan különböztessem meg magam a többi edzőtől, miért engem válasszanak a vendégek?

A cikket írta: Dr. Domokos Sándor (IWI oktató, gyógyszerész, INSUMED tanácsadó és fitnesz edző)
Képek forrása: Freepik

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop