TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A mozgás támogatja a sikeres tanulást

A mozgás támogatja a sikeres tanulást

"Állítólag tanulnod kellene! – kiáltom fel a dörömbölés miatt.

Igen, azon vagyok, de nem tudok koncentrálni, ha mozdulatlanul ülök!"

Nyolcéves gyerekem gyakran fejjel lefelé lóg.

Eme ’mutatványhoz’ a játszótéri mászóka rúdját vagy a fa ágait veszi igénybe, majd később a tankönyv olvasása közben is mozgásban marad, lábaival a kanapén dobolva.

Jól érzed magad így? – kérdezem tőle, miközben felidézem magamban, hogy az iskola milyen irányelveket küldött meg a szülőknek a Zoom órák és az otthon tanulás egészséges testtartására – egyenes hát, két talp a padlón – vonatkozóan.

Igen, jobban megy a tanulás ebben a helyzetben, mert így minden jobban a ’fejembe’ megy! – válaszol, mielőtt fellapozná a könyvet vagy füzetet. A nem szokványos tanulási pozíciók nem csak a harmadik osztályos tanulóra korlátozódnak. Az emeleten hallom, ahogy a 13 éves fiam felváltva járkál a hálószobájában, és (hangosan) dobol az íróasztalán, miközben egy közelgő dolgozatra készül.

Állítólag tanulnod kellene! – kiáltom fel a dörömbölés miatt.

Igen, azon vagyok, de nem tudok koncentrálni, ha mozdulatlanul ülök!

Nem tudom, miért lep meg a kalimpálás és a járkálva tanulásuk – én is így vagyok vele. Valójában ennek a bekezdésnek a megírása és a következő között megállok és egy 20 perces túrára indulok a közeli erdőben, hogy kinyújtóztassam a hátam és a lábam, és egy kicsit felfrissítsem az elmémet.

Kiderült, hogy a mozgás nem csak azoknak a felnőtteknek jó, akik megpróbálják megírni a következő mondatukat, vagy akiknek szüksége van egy kis szünetre a számítógép képernyőjétől. Az aktív játék és fizikai aktivitás a gyerekek már az óvodától a középiskoláig fejleszthetik gondolkodási képességeiket, hozzájárulnak a mentális egészségük megóvásához, és széleskörű kompetenciákat fejleszthetnek.

 Játék és mozgás az iskolában

Miközben egy újabb rendhagyó tanévet kezdünk meg, ahol a hangsúly leginkább a „normál kerékvágásba való visszatérés” és a „felzárkózás” lesz, mi lenne, ha lehetőséget adnánk a mentális és fizikai egészség előtérbe helyezésére az aktív játék és mozgás beépítésével – mely nagyon jól kiegészíti a hagyományos tanulási stratégiákat.

Legyen szó négyévesekről, akik szabadon játszanak a foglalkozások során bent a teremben és kint az óvoda udvarán, a harmadik osztályosok matematikai és természettudományos foglalkozásaikat testnevelés órájukkal színesítik, vagy középiskolásokról, akik biológiaóra során az iskolaudvar fáiról úgy tanulnak, hogy közben felmásznak a fákra! – mutat rá a kutatás. Ahhoz, hogy a tanulók elkötelezettebbé és figyelmesebbé váljanak, meg kell engednünk, hogy felálljanak az iskolapadból és mozogjanak. A gyerekek játékon és mozgáson keresztül fejleszthetik az írás-olvasás készségeket, a kritikus gondolkodást, és a tantárgyak között is sikeresen alkalmazzák ezeket, miközben fejlesztik a durva és finom motoros is készségeiket is.

A mozgás támogatja a sikeres tanulást

A Journal of Physical Activity and Health folyóiratban megjelent 2020-as tanulmány szerint a magasabb szintű fizikai aktivitást végző gyermekek között „konzisztensen kimutatták, hogy pozitívan kapcsolódnak számos tanulmányi teljesítménytényezőhöz, beleértve a kognitív működést, a tanulmányi viselkedést és az iskolai osztályzatokat. ” A több mint 37 000 fő, 6 és 17 év közötti amerikai gyermek adatait gyűjtő tanulmány megállapította, hogy a kognitív képességek fejlesztése mellett a fizikai aktivitás pozitívan befolyásolhatja az osztálytermi viselkedést is.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a gyerekek jobban koncentrálnak és jobban figyelnek, amikor szabadban, zöldterületeken töltenek időt. A társszerző, Dr. Anne Schutte javasolja az iskolák, napközik körüli zöldfelületek kialakítását, valamint azt, hogy a gyerekek természetes környezetben töltsenek időt.

Mozgás és játék az iskolában

A kosárlabda és Csajkovszkij valószínűtlen, hogy egy testnevelés óra keretén belül ’összetalálkozzanak. Azonban, ahogyan az alábbi videóban látható, a zene és a mozgás együttes alkalmazásával, a gyerekeknél remekül lehet fejleszteni a szem-kéz koordinációját, a labda elkapást és a ritmust. A mozgás révén az egész test a tanulás eszközévé válik!  Nutcracker Basketball Routine

A matematikai egyenletek gyakorlása nem csak papír és a ceruza segítségével valósítható meg. Mi a helyzet egy interaktív tanulási játékkal, ahol a gyerekek a lábaik gyorsaságát és a dobókészségeiket is használják?  Math and movement

Az iskolai folyosókon vagy a szabadtéri tereken - mezítlábas tanösvényeken - lehetőséget adhatunk a diákoknak olyan alapvető mozgáskészségek fejlesztésére, mint a futás, ugrás, és ugrálás, miközben a folyosón haladnak vagy játszanak az iskola udvarán. Ezek az utak kitörésként szolgálhatnak az osztálytermi légkörben tapasztalható szorongásból vagy túl sok ingertől, és aktív tanulási terekként használhatók az írás-olvasás és a számolás terén. Sensory Path

Bíztassunk mozgásra a gyerekeket!

Szülőként mit tehetünk, hogyan ösztönözhetjük gyermekünket, hogyan támogathatjuk a játék- és mozgásalapú alapú tanulást az iskolában? Érdemes megtekinteni és az iskolával megismertetni olyan programokat, mint az Outdoor Play and Learning (OPAL). Segítsen az adománygyűjtésben az osztályon belüli felszerelésekhez, a szabadtéri tantermekhez és játszóterekhez, és támogassa a hosszabb szünetet és a szabadtéri játékokat.

Otthon, akár a Zoom-órák között, akár a házi feladat alatt, álljanak fel a gyermekek és táncoljanak, miközben gyakorolják a helyesírást, vagy biciklizzenek, esetleg menjenek el a közeli parkba és olvassanak a fák alatt. Az aktív gondolkodáshoz aktív testre van szükség, és ki ne szeretné, hogy a gyerekek mozogjanak, tanuljanak és szórakozzanak?

„A játék nem a tanulás ellensége, hanem a tanulás partnere.” (Dr. Stuart Brown, a National Institute for Play alapítója)

A cikket írta: Christine Latreille ,fordította: Szloboda Éva

forrás:https://activeforlife.com/kids-movement-learning/

 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop