TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Hogyan lehet biztonságos az edzőterem?

Hogyan lehet biztonságos az edzőterem?

A médiában szinte naponta találkozunk olyan hírekkel, hogy sporteseményeken, versenyeken profi sportolók megsérülnek, rosszul lesznek. Ilyen esetekben szerencsére közel van a szakértő segítség és nem lesz belőle nagyobb probléma.

Ettől függetlenül ez szerintem elgondolkoztató! Ha a profi sportolóknál ekkora a sérülés kockázata mekkora lehet az amatőr, hobbisportolók esetében? Bizonyára mindenkinek van erre sztorija vidám vagy komolyabb végkicsengéssel. Nekem is lassan 40 év sport után számtalan sérülés, sportkárosodás került az utamba. Ezek egy részét a saját bőrömön más részét edzőtársakon tapasztaltam. A saját sérülésekre gondolva mennyi mindent másként csinálnék, ha lehetne! Az előző kérdésemre válaszolva ezek alapján azt kell válaszolnom, hogy a sérülés veszélye nagyon nagy!

Gondoljunk bele például egy edzőterem közönségébe. A legkülönbözőbb korú, edzésmúltú, fizikai és egészségi állapotú ember végez tervszerű vagy kaotikus tevékenységet. Szinte borítékolható a baj. Nem az a kérdés lesz-e sérülés, hanem az hogy mikor! Mit tudunk tenni, illetve ki tud azért tenni, hogy csökkentsük a kockázatot?  Szerintem egyrészt a teremtulajdonosok másrészt a felkészült, képzett edzők. Miért gondolom ezt? A sérülésekre a legjobb elsősegélynyújtás a megelőzés. Csökkentsük minimálisra annak a kockázatát, hogy valaki megsérüljön.

Ehhez a teremtulajdonosok a biztonságos terem berendezéssel, a rendszeresen ellenőrzött és karbantartott gépparkkal, a jól kidolgozott és betartatott házirenddel és a felkészült személyzet alkalmazásával tudnak hozzájárulni. Mit értek ezen? A gépek elhelyezése vegye figyelembe a mozgástartományokat, legyenek meg a botlás mentes közlekedő utak, legyen mindennek helye, a padló burkolata csúszás mentes legyen stb. A házirend térjen ki a törölköző használatra, a megfelelő lábbeli kötelező viselésére. Sajnos hányszor látni papucsban edző „profikat”! J

Az edző kollégák felelőssége abban van, hogy a vendégünknek tanítsuk meg a szabályos gyakorlat végrehajtást. Már ezzel sokat tehetünk a sérülés megelőzéséért. Hívjuk fel a vendégünk figyelmét az edzőtermi viselkedés szabályaira, eszközök biztonságos használatára, a többi edzőtárs biztonságának figyelembevételére.

Egy apró példa:

Edzés közben gyakran látom, hogy rágóznak gyakorlatok közben. Mi van akkor, ha ez fekve nyomás gyakorlat közben történik és az erőteljes légzésnél leszippantja a légcsövébe a rágót?  Véleményem szerint mindenkit meg lehet kérni, hogy edzés előtt vegye ki a rágót. De természetesen ez azt is jelenti, hogy én az edző sem rágózom!

Tehát a megelőzés fontos, de mi van ha beüt a baj?

Fontos, hogy legyen olyan személy a teremben, aki tudja hogyan kell az adott sérülést ellátni. Ez lehet a recepciós, teremedző, személyi edző, aki megfelelő tudással rendelkezik.

Ezeknek a szakembereknek a képzésében az IWI oroszlánrészt vállal, hiszen a képzéseinken komoly hangsúlyt kap az elsősegélynyújtás képzés. Egy teljes oktatási napot számunk erre, ennek során részletesen kitérünk a legkülönbözőbb sérülésekre és azok ellátására.

Egy esetet szeretnék megosztani ami azt mutatja, hogy miért fontos a felkészültség és hogy a legnagyobb jóindulattal is lehet kárt okozni. Pár éve az edzőteremben, ahol edzőként dolgozom este 8 körül kopogtattak a szobám ajtaján. Az egyik vendég volt és kérte, hogy segítsek mert az edzőtársa megsérült. Kiderült a tárogató gép, pec-deck használata közben kificamodott a válla. Egyértelmű volt a helyzet, szépen látszott, hogy a felkarcsont kiugrott a vápából.

Többen vették körül már a sérültet és komoly elszántsággal, de kevés tudással próbáltak segíteni rajta. Egyesek javasolták, hogy rántsuk vissza a helyére a felkarcsontot, láttak már ilyet a mozibanL Átvettem az irányítást és a szabályoknak megfelelően a recepciónál található elsősegély dobozból kivett háromszögletű kendővel rögzítettük a felső végtagot. Közben a recepciós kolléga hívta a mentőket. A történet pozitívan zárult, pár nap múlva találkoztunk a fiatalemberrel és megköszönte a segítséget. Néhány hét elteltével pedig óvatosan, de már folytathatta az edzést.

Ezzel a néhány gondolattal arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy egy edzőterem veszélyes üzem. Szerencsére edzőként vagy edzőterembe járóként tudunk azért tenni, hogy a kockázatokat csökkentsük. Szerezzük meg az elsősegélynyújtáshoz szükséges ismereteket és ha szükség van rá legjobb tudásunk szerint, profi módom segítsünk a sérültnek.

Írta Domokos Sándor gyógyszerész, fitnesz oktató.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop