TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

9+1 izgalmas fitness trend 2023-ra: profiktól neked

9+1 izgalmas fitness trend 2023-ra: profiktól neked

Az idei évre előrejelzett fitnesz trendek meghökkentő eltérést mutatnak az eddigi évek irányvonalától. Abszolút új tendencia, hogy egyik évről a másikra szinte teljesen átrendeződnek a lakosság sportolási szokásai. Nézzük, hogyan állunk az edzéshez 2023-ban!

Hordható kütyük

Az első helyezés láthatóan bebetonozta magát erre az évre is. A digitális kütyük 100 milliárdos iparága egyre csak nő és fejlődik. Már egyáltalán nem számít különlegesnek, ha egy hobbisportoló pontosan érti és tisztában van azzal, hogy milyen folyamatok zajlanak a testében edzés és regenerálódás alkalmával. A vér oxigén telítettsége vagy épp a vérnyomásértékek is könnyedén nyomon követhetőek a legújabb fejlesztésekkel.

Szabadsúlyos edzés

Tavaly még érezhetően velünk volt a pandémia utószele, ezért is lehet, hogy az otthoni mini gym állt a fitnesz trendek listájának második helyén. Idén azonban úgy tűnik fellélegezhetünk és újra leemelhetjük kedvenc súlyunkat az edzőtermi állványról. Akárhogyis… a szabadsúlyokkal történő edzés pozitív hozadékait szinte semmi nem pótolhatja, hiszen egyszerre képes fejleszteni a koordinációt, az egyensúlyérzéket és az izomerőt.

Saját testsúlyos edzés

A köznyelvben (egyébként tévesen) funkcionális edzésként vált ismertté az a mozgásforma, melynek során kizárólag a testünk áll rendelkezésre. Ezek a tréningek főként olyan mozgássorok kombinációjából tevődnek össze, mint az ugrások, húzások, tolások, emelések és lökések. Egy-egy edzés alkalmával szükség lesz az erőnkre, rugalmasságunkra, kitartásunkra és a megfelelő mentális jelenlétre. Kiváló tréning típus kezdőtől a profi szintig.

Középkorúak fitnesz programja

A 2023-as fitnesz trendek negyedik helyéig kúszott fel a tavalyi 11. helyezés (ok, akkor még kimondottan szenior korcsoportként volt megnevezve), azaz egy speciálisan olyan korosztály számára létrehozott program, mely fókuszpontja az egészségmegőrzés és a minőségi életvitel hosszú távú fenntartása. Láthatóan a fitneszipar is lereagálta azt a lakossági trendet, amely hátterében a gazdasági válság következtében visszaszorított költségek is nagyban dominálnak. Úgy tűnik egyre többen kezdünk el tudatosan figyelni az egészségünkre és rendszeresen mozgatni a testünket, ezzel megspórolva számos egészségügyi költséget.

Az idősebb (senior) korosztályok is megjelentek a hazai fitneszipar fogyasztóiként.

Funkcionális tréning

A 14. helyről tört előre a funkcionális edzés módszer, mely kimondottan személyre szabott kell legyen ahhoz, hogy valóban funkcionálisan működhessen, hiszen, ami az egyik embernek funkcionális, nem biztos, hogy egy teljesen eltérő sportmúlttal, sérülés történettel és fittségi állapottal rendelkező ember számára is az lesz.

Kültéri mozgásformák

Talán mert nem vagyunk már bezárva, a 2022-es harmadik helyezett kicsit hátrébb sorolódott a 2023-as fitnesz trendek között. A kültéri sportok nagy előnye pedig, hogy bármely évszakban és bármely földrajzi körülmények között kivitelezhető. Számos rekreációs hozadéka van a természetben létezésnek, legyen szó akár sétáról, futásról, mászásról, úszásról, bringázásról. Társaságban megejteni mindezt pedig valódi értékes órákat ad az életünkhöz,így mentálisan és érzelmileg is pozitívan hat.

Magas intenzitású intervall tréning

Jól tartja helyezését ez a tipikusan rövidebb etapokból álló, ám annál intenzívebb mozgásforma. A pulzusszámot jelentősen megnövelő edzés megkezdése előtt azonban mindenképp szükséges háziorvossal vagy sport orvossal konzultálni.

Intervallum edzés során egy nagyon intenzív szakaszt, egy rövidebb, pihentetőbb szakasz vált fel.

Súly csökkentést célzó programok

Egészen hátra kúszott ez a fitnesz trend az idei listán. Talán mert a karantént nélkülöző elmúlt hónapok alkalmával sokunk gondolta át az életét és életmódját. Azok, akik többlet súllyal küzdenek, az előzőekben felsorolt mozgásformák keretében remélhetőleg megtalálták a számításaikat.

(Jól) Képzett fitnesz szakemberek alkalmazása

Érthető, hogy az egész fitneszipart keményen érintették az elmúlt évek történései. Éppen csak kezd újra épülni az a fitnesz ökoszisztéma, melyben minden résztvevő újragondolja szerepét és helyét. Márpedig jól képzett, széles látókörű szakemberek jelenlétére soha korábban nem volt akkora szükség, mint most, hiszen soha eddig nem történ ekkora változás az iparágban. Mindezt követni és friss, kapcsolódó tudást felhalmozni csakis a legjobbaknak sikerül.

Személyi edzés

A pandémiás évek hatásának tudható be az a változás is, hogy a személyi edzés a tavalyi hatodik helyről az idei fitnesz trendek utolsó helyéig zuhant. Új megoldások, online programok, változó trendek tanúi vagyunk. Ám az inga kileng és az egy per egyes bizalmi kapcsolatot egyre nehezebb lesz majd kompenzálni a mindenféle kütyükkel és virtuális térrel. Majd csak figyeljetek!

Összegzés

Attól függetlenül, hogy már egy ideje aktívan edzel, vagy még csak most lépsz be a fitnesz világába, érdemes megismerned több módszert, eszközt is, amivel növelni tudod fittségi szintedet, színesíteni edzésprogramodat. Természetesen nem szükséges minden megoldást beépítened a már kialakult rutinodba, de tudd, hogy számos lehetőség áll nyitva előtted.

Felhasznált irodalom

A képek forrása: Freepik
A cikket írta: Csurgó Krisztina személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezető, fitnesz kommunikációs mentor

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop