TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Útmutató gyermekkori elhízásra: veszélyei, okai és kezelése

Útmutató gyermekkori elhízásra: veszélyei, okai és kezelése

Az elhízás, vagy orvosi szaknyelvi kifejezéssel az obezitás (obesitas) a jóléti társadalom egyik - sajnos egyre súlyosabb méreteket öltő - népbetegsége. Mi magunk is észrevehetjük, hogy egyre több az elhízott és túlsúlyos gyerek. Jelen időszakban a felnőtt lakosság 40%-a mondható túlsúlyosnak és a nem megfelelő étkezés évente legalább 8 millió fő halálának okozója. A WHO szerint világszerte a gyermekek 17%-a érintett az elhízás kérdésében. 

A nem megfelelő táplálkozás szempontjából a legérzékenyebb korosztály a 2 év alattiak, de a probléma fokozatosan növekszik, tekintve az elmúlt évek statisztikáit. A 6 és 9 év közötti korcsoportot tekintve minden harmadik gyerek túlsúlyos vagy kövér.

Milyen veszélyeket hordoz a gyermekkori elhízás?

A gyermekkori elhízás veszélyei között pedig nem csak számos betegség kockázata szerepel (szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség), de pszichés problémák előszobája is lehet, amely megjelenik az önértékelésben, vagy a társas kapcsolatok alakulásában is. 

Azonban nem minden plusz kiló jelent túlsúlyt. Néhány gyermeknek az átlagosnál nagyobb a testalkata, és a fejlődés különböző szakaszaiban is eltérő mértékű a testzsírszázalék. Így nem lehetünk 100%-ig bizonyosak a gyermek kinézete alapján, hogy a feleslegesnek látott kilók egészségügyi problémát jelentenek.

Mit tudunk tenni gyermekünk elhízása esetén?

Honnan tudhatjuk, hogy túlsúlyos-e a gyermekünk?

A túlzott súlygyarapodás kivizsgálására érdemes első körben a gyermekorvos segítségét kérni. Ő nagy valószínűséggel a gyermekek számára alkalmas BMI kalkulátorral fogja megállapítani a gyermek állapotát és ennek megfelelő tanácsokkal látja el a szülőket, vagy küldi tovább szakemberhez a gyermeket. Fontos azonban, hogy ebben a folyamatban az egész család segítségére és támogatására szükség lesz. 

A BMI táblázat (Body Mass Index - Testtömegindex) a testmagassághoz viszonyított testsúlynak a viszonyszámát tartalmazza. Ez a szám a testzsír gyors becslésére szolgál és olyan súlykategóriákba sorolja az embereket, mint az alultáplált, normál, túlsúlyos vagy elhízott.

A gyermekkori elhízás kivizsgálása

A gyermekorvos segítségünkre lesz gyermekkori szűrővizsgálatokkal, ahol kiderülhet, hogy valamilyen egészségügyi probléma okozza-e az elhízást, mint pl. az inzulinrezisztencia vagy más anyagcsere betegségek.

Szakember segítségével kideríthető, hogy milyen tényezők állhatnak a gyermek túlsúlyának hátterében. (Kép forrása: Freepik)

A BMI és a testsúly növekedési táblázatok feljegyzései mellett az orvos figyelembe veszi:

  • a családban előforduló elhízás és a túlsúlyhoz kapcsolódó megbetegedések gyakoriságát
  • a gyermek étkezési szokásait
  • a gyermek aktivitási szintjét
  • a gyermek egyéb egészségügyi állapotát (a pszichológiai kórtörténetetet, beleértve a depressziót, alvásszavart, szomorúság előfordulását, volt-e zaklatás célpontja).

A fentebbiek mellett a háziorvos vérvizsgálatot is rendelhet el, mely a következőkre terjed ki:

  • koleszterinszint-vizsgálat
  • vércukorszint-vizsgálat
  • egyéb vizsgálatok a hormonháztartás egyensúly hiányának vagy az elhízással összefüggő egyéb állapotok ellenőrzésére.

Melyek a gyermekkori elhízás okai?

1. Helytelen táplálkozás

Az olyan magas kalóriatartalmú - és egyébként minőségi tápanyagban is hiányos -  ételek, mint például a zsebpénzből vásárolt gyorsételek, pékáruk és automatákból származó rágcsálnivalók rendszeres fogyasztása a gyermek elhízását okozhatja. De ugyanúgy érdemes csökkenteni a cukros italok fogyasztását, beleértve a gyümölcsleveket és sportitalokat.

2. Testmozgás hiánya

A digitális forradalom egyik hátulütője, hogy a gyerekek ottragadtak a képernyők előtt. A túl sok ülő tevékenységgel, például tévénézéssel vagy videójátékkal töltött idő, szintén hozzájárul a problémához.

A gyermekkori elhízás egyik kulcstényezője a túlzott képernyő előtt töltött idő.

3. Családi tényezők

Ha a családban tendencia az elhízás, akkor ez nagy valószínűséggel ki fog hatni a gyermekre is. Ez különösen igaz egy olyan környezetben, ahol a magas kalóriatartalmú ételek mindig elérhetőek, és az életmód is mozgásszegény.

4. Pszichológiai tényezők

A még nem vagy rosszul kezelt ADHD, a stressz, az unatkozás sokszor vezethet túlevéshez; ezt tapasztalhatjuk magunkon is, és ezzel a gyermekeink sincsenek másként. Egyes gyerekek azért esznek túl sokat, hogy megbirkózzanak a problémákkal vagy az érzelmekkel.

5. Hormonális tényezők

Ha a család alapvetően egészséges életmódot folytat, és ennek ellenére lép fel a túlsúly, akkor kezdhetünk gyanakodni az egyéb genetikai adottságokra és hormonális problémákra.

6. Kevés alvás

Az elhízáshoz vezethető okok közé sorolják még a túl kevés alvást is, ami megfoszthatja a gyermeket a napközbeni testmozgáshoz szükséges energiától is, ami pedig a gyors energiát adó cukros ételek utáni sóvárgást is elősegítheti. Az alváshiány kihat a hangulatra és a viselkedésre is, amely tovább gyűrűzhet depresszióba és végül túlzott mértékű ételfogyasztásba.

Hogyan kezeljük gyermekünk túlsúlyát?

1. Találd meg a megfelelő célsúlyt

A gyerekek számára készült testsúly táblázat nagy segítség ebben. Esetükben a gyors változások miatt nincs standard fogyási lehetőség, figyelembe kell venni az egyéni adottságokat és a genetikailag várható növekedés mértékét. Hiszen lehet, hogy sokat fog segíteni a tinédzserkori fejlődés a túlsúly leküzdésében, de ettől függetlenül fontos az optimális testtömeg elérése. 

2. Felejtsd el a fogyókúrát a gyerekeknek

Az első ötlet talán épp a gyerekeknek szóló, gyors fogyást ígérő diétás étrend lenne, de hacsak a gyermekorvos nem javasolja, érdemes kerülni az ilyen és hasonló megszorításokat. Óvjuk gyermekünket, hogy már fiatalon a kalóriák rabjává váljon, inkább válogassuk meg számára az ideális ételeket. Zsebpénz helyett készítsünk össze egész napra elegendő egészséges tápanyag forrást biztosító ételeket, és vacsorára is biztosítsuk ugyanezt.

A túlsúly kialakulásának elkerülése érdekében az uzsonnás dobozba rostokban és tápanyagban gazdag ételek kerüljenek.

3. Próbáljatok minél többször együtt étkezni

A gyerekek számára a példamutatás a legmotiválóbb. Ha a szülők is eszerint élnek, sokkal könnyebben sajátítják el az egészséges táplálkozás és életmód fortélyait. Érdemes felállítani egy rendszert, hogy az egész család együtt élvezhesse az étkezéseket, ahelyett, hogy a gyermek akkor nassol, amikor csak kedve tartja.

4. Mozogjon az egész család

Gondoskodni kell a megfelelő mértékű rendszeres testmozgásról, a gyermek és a szülők is mozogjanak minél többet. Ennek számos formája lehet, kezdve a minél több fizikai aktivitással a közlekedésben (biciklizni az oviba), a hétvégi kiránduláson át egészen a zokniban csúszkálásig a házban. Akár egy sportfoglalkozás is beiktatható a gyerekek életébe. Ehhez érdemes interneten is körülnézni, hogy van-e valahol csoportos foglalkozás, például túlsúlyos gyerek torna, ahol egymást motiválhatják a gyerekek és saját képességeiknek megfelelő mozgásban lehet részük!

5. Legyél a támasza

Szülőként a nevelésben szeretetteljes és támogató szerepet játsz, különösen akkor, ha a gyermeket kövérnek bélyegezték, és ezért önbizalomhiánnyal küzd. Támogatásként próbáld meg növelni önbecsülését azáltal, hogy dicséred azon sikereit és képességeit, amelyeknek semmi köze a fizikai megjelenéséhez.

  • Fontos, hogy nem kell rögtön fejest ugrani a változásba, érdemes kis lépésekkel indulni:
  • Csökkentsd a kalóriadús italok fogyasztását fokozatosan és ezzel együtt az étel adagokat is!
  • Legyen minden közös étkezés egészséges, de ne kényszerű.
  • A nem otthon fogyasztott ételeknél is törekedj az egészségre, de ne legyen annyira túlzó a változás, hogy ez olyan ételek vásárlására ösztönözze a gyereket az iskolai büfében, amik rontják az állapotát!
  • Növeld a zöldségek mennyiségét!
  • Limitáld a képernyő előtt töltött időt, főleg az esti órákban, és helyette iktass be valamilyen aktív tevékenységet!

A lényeg, hogy nem szabad  a gyermeket negatív élményeknek kitenni az életmódváltás során, folytassunk nyitott és őszinte kommunikációt. Magyarázzuk el számára, hogy miért van erre szükség, és legyünk példamutatóak.

Mi segíthet ezen az úton?

Összességében elmondható, hogy a gyermekkori elhízás alapvetően nem a gyermek hibája, azonban annak megelőzését vagy kialakulását követő megoldást családi szinten kell megvalósítani. A közbeavatkozást már a lehető legkorábbi időpontban érdemes meglépni, hogy jelentős és hosszan tartó hatást érjünk el, és nagyobb esélyünk legyen a sikerre.

Ennek érdekében ajánlott ismerni a téma hátterét, melyet Elhízás élettana képzésünk is körbejár. A tanfolyamon részleteiben ismerhető meg az elhízás élettana, pszichológiája, hormonális háttere; a résztvevők rálátást kapnak az ideális testösszetétel mérési lehetőségeire, a testképzavar és önértékelés problémáira, valamint életmódbeli és gyakorlati ajánlásokat kapnak olyan betegségek esetén, mint a pajzsmirigybetegség, inzulinrezisztencia vagy diabétesz.

Képek forrása: Freepik
A cikket írta: Hesztera Dóra

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop