TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Mit tegyen a személyi edző, ha egészségügyi problémával keresik fel?

Mit tegyen a személyi edző, ha egészségügyi problémával keresik fel?

A személyi edzőket alapvetően arra képezik ki, hogyan tartson edzést és milyen tanácsokat adjon egészséges egyéneknek, akik preventív, egészségmegőrző céllal keresik fel. Manapság azonban legtöbbször nem ez a helyzet, itthon különösen, tűzoltás zajlik inkább.

A személyi edzőket alapvetően arra képezik ki, hogyan tartson edzést és milyen tanácsokat adjon egészséges egyéneknek, akik preventív, egészségmegőrző céllal keresik fel. Manapság azonban legtöbbször nem ez a helyzet, itthon különösen, tűzoltás zajlik inkább. Akkor teszünk valamit az egészségünkért, amikor már valami problémát fedeztünk fel vagy a kezeléshez előírta az orvos pl. A mozgást. 

Természetesen az első szó mindig az orvosé, tehát kezeletlen problémával rendelkező vendéget el se vállaljunk, mert óriási felelősséget veszünk a nyakunkba, ha esetleg az edzések hatására romlik az állapota. 

Mindig kezeljük a vendégeinket kellő óvatossággal, hiszen előfordulhat, hogy ők sincsenek tisztában valamilyen problémájukkal. Figyeljük mindig, produkálnak-e valamilyen speciális tünetet rendszeresen az edzéseken, akár fejfájás, hidegrázás, hányinger és kérjük meg, hogy menjen el egy kivizsgálásra, hogy megtudjuk a biztos okokat és ennek megfelelően módosítsuk az edzését! 

1. Magas vérnyomásos vendég

A magas vérnyomás alattomos betegség, mert különösebb tünete nincs, szűrések során szokták felfedezni, vagy amikor már valami komolyabb problémát okoz. Fontos feladata az edzőnek az érfalak rugalmassá tétele aerob jellegű mozgások ösztönzésével, mert a rugalmas érfalak jobban ellenállnak a vérnyomás problémáknak. Természetesen az egyén kiinduló általános kondícióját figyelembe kell venni, de a mérsékelt intenzitású kardió edzés minden tekintetben javasolt. Ez lehet sétától a kerékpáron át a futásig bármi, erőszinttől függően. Túlzottan magas intenzitás is kerülendő. Végezhető nyújtás és erősítő edzés is, inkább a kisebb súly, magasabb ismétlésszámokra koncentráljunk. A nagy súlyos gyakorlatok óriási vérnyomás ingadozást okozhatnak, pl a nagy súlyos guggolás vagy fekvenyomás, ezeket engedjük el. A fej lehetőleg szívvonal felett legyen a gyakorlatok során. Az edzések során fontos figyelni a tüneteket, mint a hányinger, hányás, erős fáradtság, fejfájás, zavartság. 

Felnőttek részére napi fél óra mérsékelt intenzitású mozgás a javasolt, érdemes kombinálni az aerob és erősítő jellegű mozgásformákat. 

2. Diabétesz

Diabétesz esetén mindig konzultáljunk a vendéggel, hogy 1-es vagy 2-es típusúval rendelkezik-e és mennyire ismeri a szervezete reakcióit. Ha még csak nem régóta tud a betegségéről és nincs tapasztalat, akkor együtt kell kialakítanunk a megfelelő edzés-étkezés egyensúlyt, ami számára komfortos, nem okoz problémát és végre tudja hajtani a szükséges feladatokat. Az Amerikai Diabétesz Szövetség napi 30 perc mérsékelt intenzitású aerob edzést javasol, ami az általános mozgásmennyiség javaslat a felnőtt egyének számára. A javasolt mozgások a séta, úszás, kerékpározás, kocogás, tánc, ellipszis tréner stb. Láthatjuk, hogy inkább aerob jellegű mozgásformákat javasolnak, azonban végezhetünk és fontos is, hogy végezzünk erősítő edzéseket, hiszen az izomzat építése, megőrzése mindenki számára fontos! 

A biztonságos edzéshez azt javasolja az amerikai szervezet, hogy az orvos hagyja jóvá az edzésprogramot és figyeljünk arra, hogy az edzés előtt alacsony vércukorszint esetén fogyasszon el a vendé 15g gyors felszívódású szénhidrátot. Kezdők számára kisebb súlyok, nagyobb ismétlésszám vagy gumiszalagos ellenállás javasolt. 

Mind az aerob, mind az erősítő jellegű edzés jelentősen hat a vércukorszintre. Érdemes naplót vezetni minden edzésről (időpont, időtartam, edzésmunka) és az előtte és utána elfogyasztott tápanyagokról, valamint természetesen a vércukorszintről, hogy átlássuk, mi, hogyan hatott az edzésünkre és mit tapasztaltunk, ha esetleg bármilyen probléma lépne fel. 

Kezdőként heti 2-3 edzéssel induljunk el. Lassan, fokozatosan emeljük az edzésintenzitást, valamint az edzés időtartamát. Emelhetjük az aerob jellegű edzés intenzitását és a súlyok is, amivel dolgozunk. Növelhetjük a heti edzések számát is lassan. Fokozottan figyeljünk a vendég esetleges ízületi panaszaira, sérüléseire! Az edzést azonnal be kell fejezni, ha a vendég szédül, vagy bármilyen fájdalmat tapasztal és küldjük el orvoshoz! Ha komolyabb probléma van, pl elveszti az eszméletét, nagyon fontos, hogy megállapítsuk, hogy leesett-e a vércukra, vagy éppen, hogy túl magas, mert ez utóbbi esetben az életével játszunk, ha cukros vizet kap! 

Szeretnéd az ezekhez hasonló problémákat professzionális szinten kezelni? Jelentkezz Medical Fitnesz Szakértő( MES) képzésünkre!

 

 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop