TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Mi van a fitnesz iskolák összefogásának hátterében

Mi van a fitnesz iskolák összefogásának hátterében

Mi a baj az online képzésekkel?

2022 július 15-én a három legrégebben alapított, legismertebb hazai fitnesz iskola közös kiáltványt írt alá a minőségi edzőképzés mellett kiállva, melyet itt olvashattok. A deklaráció nem meglepő módon hatalmas port kavart, és óriási szimpátiatámogatottsággal terjedt a közösségi hálón. De mi van az összefogás mögött, milyen piaci helyzet váltotta ki ezt a kooperációt? Miért fontos Neked ezzel foglalkoznod, ha most állsz képzés és iskolaválasztás előtt?

A fitnesz edző képzés jogszabályi és piaci háttere a probléma gyökerei, melyek lehetőséget hagynak (kiskapukkal) gyakorlatorientált szakképzések gyakorlat mentes oktatására is. Ezek a képzések könnyen beláthatjuk, első sorban a kizárólag papírszerzési céllal oktatást keresők számára alkalmasak, szakmák -nulláról történő- elsajátítására nem.

Online, digitalizált világ és a gyakorlati edzőképzés

Először is szögezzük le, semmi baj az online képzésekkel, és magával az online oktatási módszertannal. Nem az online ellen vagyunk, hanem a korrekt gyakorlati óraszámon alapuló, valós, jól felszerelt fitneszteremben történő, személyes jelenlétet is igénylő, minőségi edzőképzésért! Ez óriási különbség.

Az online módszertannak fontos helye és szerepe, sok előnye van a modern oktatásban ez a pandémia alatt teret nyert, megszokottá vált. Azonban online oktatáson belül is meg kell különböztetni előre felvett „konzerv” (on Demand) videókat (ez a full online verzió) és kontakt jelenlétet igénylő webinárt, továbbá a kettő kombinációját. Létezik továbbá a hibrid oktatási forma is, ahol a személyes gyakorlati képzési napok kiegészülnek online oktatási módszerekkel. Mi azt mondjuk, hogy fitnesztermi gyakorlattal nem rendelkező, tapasztalatlan laikus jelentkezőket nem szabad abban a hitben ringatni, hogy kizárólag online (jelenléti webinárt alig, vagy egyáltalán nem tartalmazó) videókkal fel lehet őket készíteni egy ilyen bonyolult, számos emberi tényezőt magába foglaló gyakorlati szakmának az elsajátítására.

Főként, hogy ezek a szóban forgó államilag elismert szakmát adó fitnesz alapképzések nem arról szólnak, hogy megtanítsanak helyesen gyakorlatot kivitelezni, (azt már alapból tudni kellene a képzésre jelentkezőnek), hanem ettől jóval többről; vagyis, hogy ezeket a gyakorlatokat megfelelően tudja instruálni, hibát javítva oktatni az edző. És ekkor még csak az alapszintű fitnesz instruktorról beszéltem, nem is részletezve azt, hogy mindez mennyivel bonyolultabb egy csoportos fitnesz instruktor, aerobik oktató, vagy személyi edző esetében, ahol ezek a személyes tapasztalaton alapuló tényezők még fontosabbak.

Amit mi forszírozunk az egy hosszútávú és közös érdek, mert mi azt szeretnénk, ha a következő 20 évben is érdemes lenne edzőnek lenni, fitnesztermet nyitni és hazai lakosságot biztonságosan és hatékonyan edzeni. A rövidtávú gondolkodást követve a legegyszerűbb lett volna a pandémia után nekünk is full online oktatni, hiszen nem kérdéses, hogy mennyit spórol az a vállalkozás, amely nem bérel gyakorlati helyszínt, nem foglalkoztat minőségi oktatót, és nem tesz ezek mögé céges infrastruktúrát.

Mi a helyzet a valóságban?

A pandémia alatt a jogalkotás lehetőséget adott a vészhelyzet időtartamára az online oktatásra. Számos oktató cég a korlátozások feloldása után véletlen így „felejtette magát” és nem állt vissza a gyakorlati, vagy hibrid oktatásra, továbbra is a vírus helyzetre hivatkozva, azzal riogatva.

Az online iskolák ígéretei között van az is a nyugtalankodó, gyanakvó érdeklődők lecsillapítására, hogy ők is tartanak gyakorlati képzést! Kiderült, hogy ha valaki akar gyakorlatot, akkor azt saját költségen fitnesz klub napijegyet váltva kell, hogy megtegye. Az is elhangzik, hogy a tanfolyam végén adnak „lehetőséget” 1 napos találkozóra, -feltéve ha összejön egy minimum létszám. Ugyanez az iskola 100% -ban sikeres állami vizsgaeredménnyel kábítja a hozzá jelentkezőket, ami nyilvánvalóan nonszensz.

Az IWI a jelentkezések tekintetében egy határt kénytelen meghúzni, mert jelenséggé vált az, hogy amikor az online végzettek továbbképzésre jönnek hozzánk, kollégáink vért izzadva igyekeznek őket felhúzni az az IWI gyakorlati napos alapképzések szakmai színvonalára, miközben a normál képzésekről érkező hallgatók számára evidensek ezek a szakmai alapvetések. Azok részére, akik belefutottak ebbe a zsákutcába és nem kaptak elegendő a gyakorlati tudást előző tanulmányaik alatt, felzárkóztató kompetencia kiegészítő gyakorlati oktatást javaslunk, mielőtt az IWI továbbképzéseire felvesszük őket. Az online képzésen részt vettek nagy része ugyanis a visszajelzések alapján a megtévesztő hirdetések hatására választotta a könnyebbnek látszó utat, az ügyfélszolgálatunkra érkező segélykérő levelekből is látjuk ezt.

Mi az összefogás lényege?

Mi a 4 szakmát adó, államilag elismert képzés (Fitnesz instruktor, Csoportos Fitnesz instruktor, Sportoktató, Személyi edző) tekintetében kívánjuk elérni azt, hogy bizonyos óraszámban kötelező legyen gyakorlati jelenlét, (az IWI-nél ez jelenleg 50%) illetve az, hogy minősített oktatókkal legyen bonyolítva a képzés.

Több mérföldkövet tűztünk ki magunk elé, és már az első etapnál is tudunk örülni, mely főként a hiteles tájékoztatásról szól. Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét a fitnesz edző szakma oktatásának és művelésének alapsztenderdjeire. Összeállítunk egy minimum kritérium rendszert, (ajánlott minimum gyakorlati óraszám, minősített oktatók, tananyag, korrekt tájékoztatás a képzésekről, megfelelő gyakorlati helyszínek), mely kapaszkodóként szolgál a minőségre törekvő fitnesz iskolák és az érdeklődők számára is. A tájékoztatás és kapcsolatfelvétel kiterjed a testkulturális szakokat indító felsőfokú intézményekre is, akiknek szintén nem mindegy, hogy a felnőttképzésben zajló edzőképzéseknél mennyire van elengedve a gyeplő. Fontos ez a kérdés a fitnesz szektorban ismert kereskedelmi cégeknek is, valamint természetesen a munkát adó fitnesztermeknek is. Velük, illetve érdekvédelmi szervezetükkel szoros kapcsolatban vagyunk. Mindenhol pozitív hozzáállást, segítő szándékot, biztatást tapasztaltunk. Kiterjed megkeresésünk a folyamatban kulcsfontosságú akkreditált vizsgaközpontok képviselői felé is, mert végsősoron rajtuk múlik, hogy gyakorlati kompetenciák megléte nélkül átengedik-e a vizsgázókat.

Akkor mire figyeljünk fitnesz iskolaválasztáskor?

Kezeljük tényként, hogy az edző szakma interperszonális kapcsolatokon nyugvó, emberközpontú, nagy gyakorlati szaktudást igénylő hivatás, elsajátítása évek kitartó munkája, ahol nem megúszható saját magunk edzett állapotba hozása. Ez egy rendkívül vonzó helyzet is, hiszen sokan, a résztvevők legalább fele, első szándékból nem karriercélból, hanem önmaguk fittségi fejlesztése miatt, önképzési céllal végzi el a tanfolyamokat. Ezért megtévesztő azt mérlegelni, hogy kell-e ennyi fitnesz edző? A kérdés így helyes: kell-e ennyi egészségfejlesztési ismerettel kapcsolatos tudással felvértezett ember hazánkban? Igen, hiszen a testedzés és a prevenció sohasem látott mértékben vált fontossá a hazai lakosság számára!

Válassz körültekintően képzést, pozícionáld magad már az iskolaválasztásnál, mert végül a pénztárcád, vagy szakmai presztízsed fogja bánni rossz döntésedet! Fapados oktatást végzettekből sohasem lesz prémium tudású és megbecsültségű szakember.

Ezen a linken elérsz egy összehasonlító táblázatot, ahol a legfontosabb szempontokat össze tudod vetni.

 

 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop