TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Aromatic LeafZ© - a tégelybe zárt szakdolgozat

Aromatic LeafZ© - a tégelybe zárt szakdolgozat

Az IWI fennállásának 20 éve során már számos neves edző karrierje kezdődött az iskolánkban, és több elismert edzésmódszer bölcsője volt az intézmény, amelyekre nagyon büszkék vagyunk!

Eddig elért eredményeink és szakmai elismertségünk nagyban köszönhető annak, hogy folyamatosan követjük a piaci változásokat, a legújabb trendeket, tudományos innovációkat, és mi magunk is igyekszünk a részvevőinkre ösztönzően hatni. Azonban nem csak a fitnesz, hanem a wellness területén is büszkélkedhetünk olyan innovatív termékekkel, amelyek megszületése, piacra kerülése valamilyen módon az IWI-hez kapcsolódik. Bemutatjuk Nagy Zoltánt, korábbi Wellness és spa-menedzser végzettünket, aki arról mesél, miként öltött testet egy tégelyben a szakdolgozatának eredménye – az Aromatic LeafZ© hűsítő balzsam.

Hogyan találtál rá és miért választottad az IWI Wellness és SPA menedzser képzését?

Az egészségügyben eltöltött hosszú idő után, pár éve úgy döntöttem, vállalkozóként folytatom tovább a gyógytornász praxist Tatán. Munkámhoz abban a medical centerben béreltem helyiséget, amely Magyarország legrégebben működő szállodájához tartozóan, néhány éve épült. Ez a környezet arra ösztönzött, hogy elgondolkozzak vállalkozásom fejlesztésének a lehetőségein.

Egykori közegészségügyi alkalmazottként és mai vállalkozóként azt látom, hogy a magas szintű ellátást igénylők, egyre inkább a privát szektor felé fordulnak. Ez a tendencia megköveteli a magánszektor egészségügyi dolgozóitól a vállalkozói szemlélet elsajátítását versenyképességük megőrzése érdekében. A magánrendelők világában az efféle szolgáltatói gondolkodásmód és a különleges kezelések jelenthetik a megkülönböztető előnyt. Vállalkozásom fejlesztése érdekében tehát szerettem volna egészségügyi tudásomat menedzser szemlélettel gazdagítani, valamint vezetéssel és irányítással kapcsolatos ismereteket szerezni. Így került a látókörömbe az IWI Wellness és SPA menedzser képzése.

Az IWI Wellness és SPA menedzser képzése jelenleg hiánypótló!

Amikor belevágtam a képzésbe, akkor még úgy gondoltam, hogy a számomra teljesen új Menedzsment modul fogja az igazi kihívást jelenteni, a Wellness pedig majd ’csak úgy jön’, hiszen már jó ideje foglalkozom egészségüggyel, sok minden rám ragadt az évek alatt. Ehhez képest meglepően sok új információval gazdagodtam! Többek között olyan kezeléseket, terápiákat ismertem meg, amelyek ma Magyarországon, vidéken még egyáltalán nem ismertek, miközben Budapesten egy jó minőségű luxus szálloda alapkínálatának elengedhetetlen elemei.

Úgy éreztem, hogy ez egy nagyon profin, jól felépített képzés, amely pont azt nyújtja, amire szükség van – gyakorlatias, mégsem egyetemi mélységű. Rámutat az összefüggésekre, szakmai rálátást és rendszerező tudást ad. Végzettként úgy látom, hogy még ha valaki nem is lesz egy hotelnek a wellness és SPA menedzsere, akkor is megváltoztatja a gondolkodásmódját, és nagyon sokat fog hozzáadni a személyes egészségügyi vagy wellness terveihez ez a képzés.

Azt kaptam a képzés során, amire számítottam, sőt, még kicsit többet is!

A képzés ideje alatt egy nagyon jó társaság jött össze, akikkel élmény volt csapatban elkészíteni a kiadott projektfeladatokat. A 2018-as Global Wellness Day keretében lehetőségünk nyílt bejárni a Gellért fürdőt, és a kulisszák mögé nézni – látni a gépház működését, megismerni az üzemeltetés háttér folyamatait. Oktatók közül kiemelném Kuklis Eszter doktornőt, akinek a táplálkozással kapcsolatos gondolatai nagyon megragadtak, mert rámutatott, hogy a fogyáshoz nem kell feltétlenül éhezni, csak jobban meg kell válogatni, mit eszik az ember. Szintén igen érdekesek voltak számomra a szakmai vezető, Richvalszki Zseraldina luxushajón szerzett tapasztalatai, valamint a szakmai történetei.

Az aromaterápia oktatási napot nem csak az előadók – Tobai Ágota és Feller Adrienne – magával ragadó személyisége tette emlékezetessé, hanem az is, hogy itt meg lehetett illatolni a különböző olajakat. Én itt az IWI-nél találkoztam először mélyrehatóbban az illóolajokkal, és egészen addig nem is gondoltam, miként tudnám ezeket a munkám során felhasználni, azóta azonban az aromaterápia már beépült a portfóliómba. Mióta diffúzort (párologtatót) használok a kezelőhelyiségben, a vendég eleve úgy jön be hozzám, hogy „Zoli, nálad milyen jó illat van!” A nyugtató vagy kedélyjavító illatokkal már eleve egy kellemes környezetet tudok teremteni a néha kevésbé kellemes gyógytornához.

Az Aromatic LeafZ© hűsítő balzsam megszületése – az ötlettől a megvalósításig

A Wellness és spa menedzser képzés egy szakdolgozat elkészítésével zárul. A szakdolgozat témájaként mindenképpen olyan területet érdemes választani, amely aktuális a készítője számára! Nekem is nagy segítséget jelentett az, hogy a témámat egy éppen zajló üzleti folyamat adta.

Már korábban is foglalkoztatott a kérdés, hogy gyógytornászként mivel tudnék még jobban hozzájárulni a pácienseim gyógyulásához. Úgy éreztem, hogy nem elég csak megtornáztatnom őket vagy adni egy lökéshullám terápiás kezelést, hanem még egyéb módon is szeretnék hozzájárulni a jobb egészségi állapotukhoz, közérzetük javulásához.

Az aromaterápia oktatási nap adta az ötletet, hogy például milyen jó lenne még illóolajjal enyhíteni a gyulladást, vagy izomláz esetén egyszerűen egy kellemes hűsítő érzést és lazító hatást adni az izmoknak. Körvonalazódó termék ötletem, az én gyógytornász tapasztalatom, és egy natúrkozmetikum manufaktúra nyers alapterméke szerencsés találkozásának köszönhetően öltött testet.

Közösen kitaláltuk, hogy egy, a mozgásszerv-rendszerre jótékony hatással bíró, kizárólag természetes anyagokat tartalmazó balzsamot szeretnénk alkotni, amely teljessé tenné a kezeléseimet. Mivel a természetes illóolajok, aromák nem csak a bőrön keresztül jutnak be a szervezetbe, hanem belégzéssel egyaránt hatnak, például a menta, ezáltal képesek hozzájárulni az ízületi, reumatikus és mozgásszervi bántalmak gyógyuláshoz. A gyártónak már volt egy méhviaszba cseppentett olajkeverék alapja, amit tovább gazdagítottunk egyéb hatóanyagokkal, például a reumatikus problémákra kifejezetten jótékony, hosszabb eltarthatóságot biztosító és szemet gyönyörködtető, zöld színt adó rozmaringgal. Ezzel vette kezdetét a termékfejlesztés, teszteléssel, gyógyszerészeti jóváhagyással, engedélyeztetéssel. 3-4 hónap alatt készült el a végleges termék és megkötöttük a hűsítő balzsamra a kizárólagos forgalmazói megállapodást.

A kész receptúrát követte a logó és dizájn tervezés, amely újabb 2 hónapot vett igénybe. A logóval és a névválasztással is hangsúlyozni igyekeztem a természetes alapanyagokkal történő testápolás fontosságát. A természetességet fejezik ki az ’aroma’ és az angol ’levél’ szavak, illetve a zöld és a barna színválasztás. A mozsár, és a „the handmade healing”, azaz a „kézzel készült gyógyítás” szlogen a kézi gyártásra utal. Az ’Aromatic LeafZ’, mint aromás levelek, egy kis angol nyelvtani helytelenséggel lett leírva, mert a szóvégi Z betű a keresztnevemből, a Zoliból maradt meg.

Tervek a jövőre

Jelenleg, a közeljövőben előttem álló kihívás a termék széleskörű piaci bevezetése. Szakmailag a masszőrök felé szeretnénk nyitni ezzel a termékkel, amely a kezeléseik hatékonyságát fokozhatná. Az IWI képzés kapcsán úgy gondolom, wellness létesítményekben és gyógyfürdőkben is helye lehetne a balzsamnak, – akár saját márkás termékként – a gyógy- és relaxációs terápiákban. Illetve a tapasztalatok azt mutatják, hogy az edzők is szívesen alkalmazzák a balzsamot a rehabilitációban vagy sportkrémként, a vendégek edzésprogramjába építve, vérpezsdítőnek a bemelegítéshez, avagy hűsítőként a levezetéshez, az izmok megnyugtatására. Már van példa arra, hogy egy tatai fitneszteremben bevezették az Aromatic LeafZ© hűsítő balzsamot, és ott meg is vásárolható. Ez a terület folyamatosan épül, hiszen egy edzőteremben rendszeresen előfordulnak izomhúzódások, így a balzsam tökéletes edzés utáni regeneráló, különösen, ha ez masszázzsal ki tud egészülni.

Mondhatjuk, hogy a legjobb helyen mutatkozott be a termék, mert az IWI-ben tanuló és már végzett edzők munkájában egy hozzáadott értéket jelentő, új, kiegészítő elem lehet!

 

Az interjút készítette: D. Szederkényi Kornélia 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop