TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Szakmai állásfoglalás

Szakmai állásfoglalás

Dr. Zopcsák László, az IWI Nemzetközi Fitnesziskola alapítójának, stratégiai ügyvezetőjének szakmai állásfoglalása a vírushelyzet szektorunkra gyakorolt hatásáról:
Tárgy:
A COVID-19 korlátozó intézkedések hatása a fitnesz-, egészségfejlesztési szektorra, és szakemberekre.
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola állásfoglalása

Címzett:
Magyarország Kormánya,
Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár
EMMI, Budapest, Hold u. 1., 1054

 

Tisztelt Dr. Szabó Tünde Államtitkár Asszony!

A fitnesz- és egészségfejlesztési szektor a 2020-as EuropeActive-Deloitte „Európai Fitnesz és Egészségfejlesztési Piackutatás” (1.sz. melléklet) szerint több, mint félmillió magyar ember számára biztosít rendszeres, szakértő által felügyelt, biztonságos szabadidős sportolási lehetőséget, mintegy ezer fitnesz-edzőtermi létesítményben. A tágabb értelemben vett szabadidősport területéhez kapcsolódó fitnesz szektorban dolgozó tízezer fitnesztréner, sport- és rekreációs edző mellett ide tartozik azon szakember kollégák közreműködése is, akik gyógytornászként, dietetikusként, masszőrként tevékenykednek a lakossági prevenció érdekében, valamint a szintén több ezres nagyságrendű kiegészítő adminisztrációs személyzet is (recepció, üzemeltetés). A felsorolt munkatársak a fitneszközpontok bezárását követően jelen helyzetben szakmájukban alig, vagy egyáltalán nem tudnak jövedelemhez jutni.

A hazai fitnesz- és egészségfejlesztési szektor hatalmas potenciállal bír az állampolgárok fizikális, mentális és szociális jóllétének megőrzése szempontjából a COVID-19 koronavírus okozta járványügyi helyzet alatt is. A fitnesz-edzőtermek bezárásával sokak számára a rendszeres és szakértő által irányított fizikai aktivitás ellehetetlenült.

Egy 2020 augusztusában publikált Eurostat tanulmányban (2.sz. melléklet) ismét megerősítést nyert, hogy az EU-ban, Magyarországon haltak meg legtöbben megelőzhető betegségekben. Olyan kórokban, amelyeket egészséges életmóddal, fizikai aktivitással meg lehetne előzni, s amelyek a fitnesz edzői tevékenységgel nagymértékben csökkenthetőek! Nem kérdés tehát, hogy a fitnesz szakemberek rendkívül értékes szerepet töltenek be a prevencióban, különösen ebben a pandémiás időszakban, ahol az immunrendszer erősítése kiváltképp fontos lenne!

Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet szektorunk jelentős preventív egészségfejlesztési hatására, főként kiemelt szerepünkre a fizikai inaktivitásból és a helytelen életmódból fakadó krónikus betegségek rizikófaktorainak csökkentésében. (3.sz. melléklet) Az ágazat megfelelő elismertségét és támogatását fontosnak tartjuk, mert a válságból való egészségügyi, gazdasági és szociális értelemben vett kilábalásnak és az utána következő népegészségügyi helyzet javításának alapvető követelménye a lakosság megfelelő fizikális, mentális fittségének megtartása és fokozása.

Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola keretei között 20 éve tevékenykedünk a magyar fitnesz- és egészségfejlesztési szektor erősítése érdekében. A szakterület munkatársai és az edzéseknek helyet adó fitnesz létesítmények nevében kérjük Magyarország Kormányát, a sportért felelős államtitkárt, hogy részesítsék figyelemben és támogassák az ágazatunkban dolgozókat, hozzanak létre egy pénzügyi alapot megsegítésükre, valamint kiemelten foglalkozzanak a fitnesz-edzőtermek bezárásából fakadó kárenyhítéssel a koronavírus terjedése miatti veszélyhelyzet alatt.

Erre a segítségnyújtásra ösztönzik a döntéshozókat a nemzetközi szakmai szervezetek is. (EuropeActive Declaration of Support, 4. sz. melléklet)

Következő levelemben konkrét ajánlásokat, megoldási alternatívákat fogok eljuttatni Önökhöz, melyek gyakorlati megvalósításában örömmel állunk rendelkezésre szakmai partnereinkkel együtt!

Az IWI munkatársai és az általunk képviselt edzők, valamint a fitnesz létesítmények dolgozóinak nevében köszönöm figyelmüket és támogatásukat!

 

Vác, 2020. 11. 10.

Válaszát várva tisztelettel:

Dr. Zopcsák László
IWI Nemzetközi Fitnesziskola, IWIREPs edzőregiszter
Alapító, stratégiai ügyvezető

 

1. sz. melléklet:  European Health & Fitness Market Report 2020
https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/de/Documents/consumer-business/European-Health-and-Fitness-Market-2020-Reportauszug.pdf

Magyarország főbb fitnesz piaci mutatói EHFR 2020
2. sz. melléklet: Eurostat jelentés
https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20200814-1

Halálozási ráta megelőzhető betegségek területén, 75 év alatti korosztály esetében, 2017(Eurostat, 2020.08.14.)
3. sz. melléklet: The positive impact of physical activity and exercise on immune function; The critical prevention and recovery tool to fight a second wave of COVID-19 August 2020 Jimenez, A. Mayo, X. Copeland, R. J
A fizikai aktivitás és a testedzés pozitív hatása az immun funkcióra; Alapvető prevenciós és felépülési módszer a COVID-19 második hullámával való megküzdésben
https://www.europeactive.eu/covid19/home?field_category_tid%5B0%5D=53&page=1
4. sz. melléklet: EuropeActive – Declaration of Support
https://www.europeactive.eu/covid19/declaration-support
IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop