TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A nagy vita: Hogyan oldjuk meg a wellness szektorban a toborzási válságot? - 2. rész

A nagy vita: Hogyan oldjuk meg a wellness szektorban a toborzási válságot? - 2. rész

A Brexit is hatással volt az Egyesült Királyságban dolgozó képzett uniós terapeutákra.

A Brexit is hatással volt az Egyesült Királyságban dolgozó képzett uniós terapeutákra. A jelentések szerint a munkavállalási vízumok iránti kérelmek feldolgozása hat-nyolc hetet vesz igénybe, és a készségeken alapuló bevándorlási törvények bonyolultabbá teszik a „szakképzetlen” besorolású uniós munkavállalók alkalmazását.

„Valódi strukturális szakadék van az iparágon belül is” - mondja Lorraine Jackson, a Red Careers toborzási vezetője. „A terapeuták egyre inkább az arc- és esztétikai kezelésekkel foglalkozó munkakörökben helyezkednek el, amelyek fizikailag kevésbé megterhelőek, jobb óraszámot és jobb fizetési lehetőségeket kínálnak.”

Tovább súlyosbítja kérdést a hatalmas bérkülönbség, például a La Source International társaságnál lévő nyitott spa-terapeuta pozíciók fizetése jelenleg az igen széles, évi 20 000–33 000 fontos skálán mozog. Heves a szakképzett terapeuták alkalmazásáért folytatott verseny, mivel nő a spa- és wellness-szolgáltatások iránti kereslet, és az iparnak minden eddiginél nagyobb szükséges van a tehetségek megszerzésére és megtartására.

Négy vendégszakértőnk osztja meg tanácsait a spa-csapat megerősítésével és építésével kapcsolatban.

3. Összpontosítás a csapat fejlődésére

Kent Richards, a Six Senses Spas globális vállalati spa -igazgatója kiemeli a karrierfejlődés jelentőségét, és beszél a vállalati tehetséggondozásról.

„A spa-k fejlődése a szemünk előtt történik, és minden lépéssel javulnak a karrierlehetőségek. Úgy tűnik, hogy ez az egyik leggyorsabban fejlődő iparág: életem során már többször tanúja lehettem a ’spa’ szó jelentésváltozásának. Amikor a szépségszalonok elsőként kezdték el spa-ként definiálni magukat, akkor a munkavállalóknak a karriert az adott kis- és középvállalat tulajdonosi, menedzseri vagy alkalmazotti pozíció jelentette. Ma már változatos méretűek a spa létesítmények, amelyek mindenféle korú és szakmai hátterű, ambiciózus ember számára vonzóak.

A spa-karrier néha kevésbé tűnik kecsegtetőnek, és egyes helyeken ez valami titokzatos, réteg karriernek számít. Ez azonban tévedés! Mivel a spa, a wellness, az egészség és a fitnesz egyre jobban összeolvad, ezért az elérhető karrier-kínálat is egyre több területet foglal magába: az értékesítést, a kezeléseket, az orvosi lehetőségeket, a nyugati és más gyógyászatot, a tréningeket és az oktatást, a pénzügyeket, a marketinget, a jogi területet, a tudományt, a vezetést, a tervezést, a kiskereskedelmet, a menedzsmentet és a többi”.

A jövő tervezése

„Mi, a Six Senses Spas-nál alapvető fontosságúnak tartjuk csapataink növekedését és fejlődését, mert az agresszív piaci terjeszkedésünk támogatásához szükségünk van munkavállalóink számának növelésére. Minden pozíciónak kell lennie előmeneteli tervének, hogy a munkavállalót minél jobban elő tudjuk léptetni a szervezeten belül. 2021-ben a Six Senses Spas öt új létesítményt nyitott Brazíliában, Spanyolországban, Törökországban, Indiában és Izraelben, ezért elengedhetetlen a fejlesztés tervezése.

Minden nap inspirálnunk kell az összes csapattagunkat annak érdekében, hogy csillogjon előttük a számukra a bejárható karrierút. Nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy csapataink továbbra is a céljaikra összpontosítsanak, mindegyikük a csúcson teljesítsen, és mindenki felkészült legyen a következő szakmai lépés megtételére, amikor elérkezik az ideje.

Egy ajánlott karrier-előrehaladási terv magában foglalná a személyre szabott célok kitűzését, az erősségek és érdeklődési körök elemzését, majd egyéni fejlesztési terv elkészítését rövid, közép és hosszú távú reflexiókkal. A fejlődés záloga ennek a követése tréningekkel, tanulással és tapasztalatszerzéssel. Felkínálná az ideiglenes és/vagy külsős megbízások lehetőségét, amelyek sikeres teljesítése előléptetéshez vezetne. Láthatnánk, ahogyan a recepciósokból menedzserek lesznek, a kezelőkből terapeuták, és a menedzserek vállalti szintű működtetési, nyitási és projektvezetői pozíciókba kerülnek.”

www.sixsenses.com 

4. A személyzeti válság kezelése

Dave Courteen, a Mosaic Spa & Health Clubs ügyvezető igazgatója a toborzási problémák okait és megoldásait értékeli az Egyesült Királyság spa-szektorában

„Számos tényező járult hozzá a spa- és wellnessiparban tapasztalható munkaerőhiányhoz. Az Egyesült Királyságra a három lezárás óriási hatással volt. A 18 spa létesítményünkben dolgozó terapeuták közül többek számára annyira nyugtalanító volt a harmadik leállás, hogy úgy döntöttek, inkább maradnak az új, ideiglenes munkahelyükön.

Azt hiszem, alábecsüljük a Covid-19 fiatalabb csapattagokra gyakorolt érzelmi hatását. Ők kapják meg utoljára az oltást, és a munka jellegéből adódóan az ügyfelek közvetlen közelében dolgoznak. Sok frissen végzett, képesítéssel rendelkező terapeuta nem is kíván az iparban dolgozni. Csak azért választották ezt a szakmát, mert 18 éves korukig az oktatásban kell maradniuk. Ez azt jelenti, hogy a ténylegesen elérhető, képesített terapeuták száma lényegesen alacsonyabb.

A helyzetet az is tovább súlyosbítja, hogy számos európai terapeuta visszament a családjához a lezárások előtt, és vagy nem akar visszatérni, vagy a Covid-19 korlátozásai és a Brexit miatt csak nagy nehézségek árán tér vissza.”

A terapeuták értéke

„Iparági összefogásban kell dolgoznunk ahhoz, hogy értéket közvetítsünk a leendő munkavállalók felé. Néhány szállodavezető gyakran magára hagyja a spa-t, mint a létesítményen belül önállóan működő entitást, holott azt kéne éreztetnünk a spa-teammel, hogy ők is ugyan olyan megbecsült tagjai a csapatnak, mint a szélesebb értelemben vett vendéglátás munkavállalói.

A pályaelhagyás egyik gyakori oka a futószalag-masszázs (egyik vendég jön a másik után) okozta terhelés, ezért fontos a kommunikáció a munkakör minden vonatkozásában. Az oktatási intézmények feladata az, hogy megértessék a leendő terapeutákkal e munka fizikai velejáróit. Tapasztalataim szerint, ha a terapeuták jól érzik magukat a munkahelyen, úgy érzik, hogy meghallgatják őket és a főnökük értékeli a munkájukat, akkor nincs gondjuk a fizikai kihívásokkal.

Világosnak kell lennünk – a terapeutákat azért alkalmazzák, hogy masszírozzanak! A spa-k működésének megváltozásával most már lehetővé tesszük a vendégeknek, hogy az adott napon válasszanak kezelést, így a terapeuták más kezeléseket is értékesíthetnek, például az arckezeléseket. Ez azt jelenti, hogy nem kell annyi masszázst végezniük, mint azt korábban elvárták tőlük.”

www.mosaicgroup.co.uk

Forrás: https://issuu.com/europeanspamagazine/docs/esm_summer_issue_80/s/12886423?fbclid=IwAR2ocQHRnIBtlZfdHm8voHz5a06qpgzwekHQ5Y8co6mud2eLR3cJK0Sj4gc

Írta: Mark Smith

Fordította: Dajka-Szederkényi Kornélia, okleveles közgazdász, falusi turizmus menedzser, IWI Wellness és Spa Menedzser, PhD kutatását turizmus, egészségturizmus és vidéki turizmus témakörben végzi.

Képzésünk két nap múlva indul! Ne maradj le!

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop