TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Testépítés lélektana: pszichés háttere és következményei

Testépítés lélektana: pszichés háttere és következményei

A testépítő sport nem csupán fizikai erőfeszítés, hanem mélylélektani és pszichológiai dimenziókat is magába foglal. Annak, aki ennek a sportágnak a kihívásokkal teli útjára lép, próbára kell tennie mind a testét, mind pedig elméjének erejét. 

Ebben a cikkben részletesen foglalkozunk azzal, hogy milyen mentális tényezők motiválják a sportolókat, milyen pszichés kihívásokkal kell megküzdeniük, és milyen lelki következményekkel járhat ez a rendkívüli, olykor embert próbáló fizikai megterhelés.

Mit értékelnek a bírók, mi kap kiemelt szerepet a testépítő versenyeken?

A testépítő verseny egyik sporthoz sem hasonlítható, mivel talán ez a sportág rendelkezik a legszubjektívebb pontozási rendszerrel. A versenybírók felelőssége, hogy a versenyzőket a színpadon a versenyszervező szövetségek szabályainak megfelelően értékeljék. Ez azt jelenti, hogy a résztvevőknek meg kell felelniük a saját versenyzői kategóriájuk szabta feltételeknek. A bírák az értékelés során több fordulóban, a testalkat különböző aspektusait vizsgálva pontozzák a versenyzőket és alakítják ki a végső sorrendet. De mit is vizsgálnak pontosan a bírók?

Izomtömeg

A testépítőknek fejlett izomzattal kell rendelkezniük, ellenkező esetben a bírák nem tudják pontosan megítélni az alakot, a szimmetriát és a kondíciót. Fontos, hogy a pózok bemutatása során az egyes izomcsoportok jól láthatóak és megfelelő arányúak legyenek. Azonban a megfelelő izomtömeg önmagában még messze nem elegendő a sikerhez!

Szárazság (jól definiált izomzat)

A siker másik kulcsa a szeparált, jól elkülönülő izomzat, melyet a bőr alatti testzsír réteg minimálisra csökkentése, valamint a vízhajtás eredményez. Az értékelhető formához a versenyzőknek általában öt százalék körüli testzsírszázalékkal szükséges megjelenni a színpadon, ami elég alacsony ahhoz, hogy a bírák láthassák a tényleges izomzat barázdáit és textúráját, valamint az érrendszeri struktúrát. Ahhoz, hogy a testzsír ilyen alacsonyra csökkenjen, az edzésmunka mellett hónapokig tartó szigorú diétára és a makrotápanyagok számlálásra van szükség. A verseny közeledtével a vízhajtás és a szénhidrát ürítés - töltés technikájával érhető el a tökéletes színpadi szeparáció. Itt fontos megjegyeznünk, hogy rengeteg múlhat a tökéletes formaidőzítésen és bizony a későbbiekre tekintettel fontos megjegyeznünk azt is, hogy a színpadi versenyforma huzamosabb szinten nem fenntartható, nem egészséges állapot.

Szimmetria (arányosság)

Az izomtömeg és a jól definiált izomzat mellett az arányosság is kulcsfontosságú tényező, és bizony sok esetben ez okozza a versenyzők vesztét. Az edzésfelkészülés során nélkülözhetetlen az izomzat arányos fejlesztésére való törekvés, azonban az olyan egyedi genetikai tényezők, mint például a csontozati arányok, valamint az egyes izomcsoportok eredése és tapadása edzésmunkával nem befolyásolható, kijelenthetjük tehát, hogy a sikeres testépítő karrier a befektetett munka mellett nagyban múlik a genetikai adottságokon. A felkészítő edző felelőssége ezen tényezők figyelembe vétele és tudatosítása a leendő versenyzőkkel szemben.

Kikből lesz sikeres testépítő?

A testépítés sikerének nagyon sok kulcsa van: elkötelezettség, következetesség, fegyelem, genetika, táplálkozási és mentális stratégiák, stb. Mindegyik fontos darabjai ennek a kirakónak. Azonban, ha nem rendelkezel átlag feletti genetikával és megfelelő anyagcserével, úgy kicsi az esélye annak, hogy Arnold nyomdokaiba lépj.

Mentális motivációk

Amikor testépítésről beszélünk, az edzéstechnikák, a súlyterhelés nagysága és a fehérjeturmixok fontosságának emlegetése mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy nagyon fontos területről, ami nem más, mint az elme ereje.

A motiváció az az üzemanyag, amely nap mint nap életben tartja a testépítőket. Legyen szó versenyzési célról vagy egyszerűen csak a hobbi jellegű vas iránti szeretetről, az edzőteremben a motiváció az igazi hajtóerő.

A motiváció evolúciós tényezői

A testformálás vágya mélyen gyökerezik az evolúciós történelmünkben, és különböző motivációs tényezők befolyásolják, amelyek az idők során alakították az emberi viselkedést:

 • önvédelem: a korai embereknek sokféle környezetben kellett élniük, melyekhez adaptálódniuk volt szükséges. Az erős, jól fejlett fizikum történelmileg előnyt jelentett a túlélés és a természetes szelekció szempontjából, az erősebb egyedek nagyobb eséllyel védték meg magukat és szerezték meg a szükséges erőforrásokat.
 • fizikai vonzerő: az evolúció során a fizikai vonzerő összefüggött a reproduktív sikerrel. A testépítés lehetővé teszi az egyének számára, hogy formálják testüket, javítsák azokat a vonzó tulajdonságokat, mint az izomzat és a szimmetria. Ezek a jellemzők pedig jó egészséget, genetikai alkalmasságot és reproduktív potenciált jelezhetnek.
 • státusz és társadalmi hierarchia: a történelem során a társadalmi hierarchiák jelen voltak az emberi közösségekben. Egy jól kidolgozott test tiszteletet, csodálatot és befolyást szerezhet a társadalmi csoportokban, tükrözve az evolúciós hajlamot a magasabb pozíciók elérésére.

Fontos megjegyezni, hogy bár az evolúciós tényezők betekintést nyújtanak a testépítés mögötti motivációkba, az egyéni motívumok széles skálán mozoghatnak.

A motiváció egyéni tényezői

Sok ember a testépítést az önkifejezés eszközének látja vagy a fizikai adottságok hiányát pótolja vele, mások az egészség és a jóllét elérésének vágyával kezdenek neki, és ott vannak azok, akiket a versengés és az eredmények motiválnak. De legbelül minden testépítő pontosan tudja, hogy miért vette fel a súlyt az első helyen, és milyen hatással volt az életére.

 • önbizalom, személyes fejlődés: a test átalakítása megkívánja a kemény munkát és elkötelezettséget. Az elért célok büszkeségre adhatnak okot, kivívják mások elismerését, miközben megerősödik az önmagunkba vetett hit is.
 • egészség és jóllét: a rendszeres testmozgás és a fittség fenntartása javíthatja az általános fizikai egészséget, növelheti az energiaszintet és javíthatja a mentális jóllétet. Az egészséges életmód elérése a testépítésben való elkötelezettség hajtóereje lesz. Fontos azonban tudni, hogy abban a pillanatban, amikor bekerülnek a képbe a szteroidok és más gyógyszerek, ez a törekvés semmissé válik.
 • versengés és eredmények: a testépítő versenyeken való részvétel lehetőséget nyújt arra, hogy bemutassák kemény munkájukat, elkötelezettségüket és fizikai átalakulásukat. A vágy a kiválóság elérésére és a versenyekben való sikerek elérése hajtja őket, hogy még keményebben dolgozzanak és új magasságokat érjenek el.

A testépítés motivációi tehát az evolúciós és egyéni tényezők összjátékából születnek. Az evolúciós ösztönök hajtják az embereket a testük formálására és a versengésre, míg az egyéni motivációs tényezők az egyének saját céljait és vágyait tükrözik.

Nézd meg a teljes, kendőzetlenül őszinte interjút!

Bacskay Péter kollégánk kalauzol el minket a testépítés sokunk számára kissé misztikus világába. Tévhitekről, önismeretről, a szakma veszélyeiről beszélget Leindler Milán pszichológus oktatónkkal.

A testépítő versenyek veszélyei

Amikor egy csillogó, bronzos testépítő pózol a színpadon, úgy tűnhet, hogy elég jó formában van. De ez nem mindig a valóság. A káprázatos alsónadrág vagy bikini alatt egy olyan test rejtőzik, amely valószínűleg dehidratált és kimerült a hónapokig tartó korlátozó diétától és edzéstől. A sikeres testépítő versenyzés erőt ad és hatalmas jutalmat jelent, azonban komolyan megviseli a testet és az pszichét.

Fizikai hatások - hogyan terheli meg a szervezetet?

 • extrém fizikai igénybevétel: a testépítő versenyekre való felkészülés igazán intenzív edzés munkát és már-már sanyargatóan szigorú diétát foglal magában. Ezek az extrém fizikai igénybevételek jelentős megterhelést jelenthetnek a szervezetben, ami túledzettséghez, sérülésekhez és fizikai kimerültséghez vezethetnek.
 • egészségtelen testkép és evészavarok: a versenyek során meghatározott testalkat elérésére való törekvés, összpontosítás néha testképzavarokhoz vezethet. A hosszú ideig tartó korlátozott kalóriabevitelnek köszönhetően táplákozási zavarok alakulhatnak ki, amelyek negatív hatással lehetnek mind a fizikai, mind a mentális egészségre.
 • vízháztartás jelentős változása: a versenyeket megelőző vízhajtás dehidratációhoz, elektrolit-egyensúlyhiányhoz, teljesítménycsökkenéshez, és egyéb egészségügyi szövődményhez vezethet, ráadásul a versenyek után a vízháztartás felborulhat, a szervezet túlkompenzál, a versenyzők szervezetének vízvisszatartása megnő, ami súlyos szövődményekhez vezethet a keringési rendszerben.
 • hormonháztartás felborulása: a hormonok jelentős szerepet játszanak a különböző testi funkciók szabályozásában, beleértve az izomnövekedést, az anyagcserét és az energiaszintet. Azonban a teljesítményfokozó anyagok használata és az extrém diéta, megzavarhatják a hormonháztartást, és potenciális egészségügyi következményekkel járhatnak: endokrin rendellenességek, szív- és érrendszeri problémák, májproblémák, reprodukciós problémák, stb.

Mentális hatások - hogyan hat a pszichére és az életre?

 • testkép és önbecsülés: a konkrét fizikum elérésére és önmagunk másokkal való összehasonlítására irányuló intenzív összpontosítás a testtel való elégedetlenséghez, negatív önértékeléshez és az idealizált testkép állandó követéséhez vezethet.
 • pszichológiai nyomás és stressz: a szigorú edzésprogramok, a diéta és a versenyeken megkövetelt intenzív felkészülés magas szintű stresszhez, szorongáshoz, sőt kiégéshez vezethet.
 • evészavarok fellépése: a szigorú étrendi követelmények és az alacsony testzsírszint elérésére való összpontosítás a versenyszerű testépítés során egészségtelen kapcsolathoz vezethet az étellel. Egyesekben rendezetlen étkezési minták alakulhatnak ki, mint például a korlátozó étrend, a falásroham, vagy a kalóriaszámlálás megszállottjává válnak, ami káros hatással lehet a mentális egészségre és az általános jóllétre.
 • romló szociális készség: a versenyszerű testépítés megterhelő jellege, beleértve a szigorú rutinokat, intenzív edzési ütemterveket és korlátozott társadalmi tevékenységek szükségességét, társadalmi elszigetelődéshez vezethet, és kihat a személyes kapcsolatokra. A sporthoz szükséges elhivatottság hatással lehet arra, hogy az ember képes-e részt venni a társasági eseményekben, utazni vagy szabadidős tevékenységeket élvezni, ami az elszigeteltség érzéséhez vagy az élet egyéb területeinek kihagyásához vezethet.
 • identitásvesztés: a versenyszerű testépítéshez mentális rugalmasságra van szükség a kihívások leküzdéséhez, a kudarcok és a sportág nyomásának elviseléséhez. A motiváció, a fegyelem és a pozitív gondolkodásmód fenntartásának képessége kulcsfontosságú. A testépítési célokra való törekvés és a fizikai megjelenésre való összpontosítás azonban időnként beárnyékolhatja a versenyző identitásának más aspektusait, ami egy szűk, a testalkat köré összpontosuló énképhez vezethet.

Mi történik a testépítő verseny után?

Sok testépítő úgy találja, hogy a színpadon való versenyzés erőt ad. A versenyszerű testépítés azonban negatív hatással is lehet a mentális egészségre, és gyakran a verseny utáni időszakban következnek be azok a hatások, amelyek a legnagyobb kárt okozhatják a sportolók mentális egészségében. 

 • testképzavar: az egyik első dolog, amit az emberek tesznek, amikor lelépnek a színpadról, hogy egy sütivel vagy fánkkal, vagy akár csak egy „normális” étellel ünnepelnek. De mivel a test olyan sokáig éhezési üzemmódban volt, megtartja azt az ételt, és zsírként raktározza el. A gyors súlygyarapodás és a testalkat megváltozása szélsőséges fogyókúrához, majd további falásrohamokhoz, sőt, akár étkezési zavarokhoz, testképzarvarhoz is vezethet.
 • depresszió: a verseny utáni depresszió (post-show blues) egy átmeneti időszak, amelyet a szomorúság, az üresség és az elveszettség érzése jellemez, egy nagyon koncentrált és intenzív felkészülési szakasz csúcspontját követően. Miután a versenyzők jelentős időt és erőfeszítést fordítottak a versenyre való felkészülésre, a világos cél hirtelen hiánya és a verseny szigorú rutinjaitól és struktúrájától való elmozdulás miatt irányvesztettnek és hiányosnak érezhetik magukat.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy nem minden testépítő tapasztalja meg ezeket a veszélyeket, vagy néz szembe hosszú távú negatív következményekkel. Sokan felelősen és kiegyensúlyozottan közelítenek a testépítéshez, általános egészségi állapotukat és jóllétüket helyezve előtérbe. 

Ha szakemberektől, például edzőktől, táplálkozási szakértőktől vagy pszichológustól kérsz útmutatást, segíthet csökkenteni a lehetséges kockázatokat, ami biztonságosabb és fenntarthatóbb megközelítést biztosít a sporthoz. Vagy jelentkezz a Sportoktató - testépítés-fitnesz szakág képzésre, ahol testépítő versenyzésben jártas oktaóink is segítségedre lesznek.

A testépítő versenyek magában hordozzák mind a fizikai mind pedig a mentális problémák kialakulásának veszélyét.

Hogy lehet újra talpra állni mentálisan testépítő verseny után?

A verseny előtti szigorú rendszerről a verseny utáni lazább életmódra való áttérés kihívást jelenthet. Az edzésintenzitás és az étkezési korlátozások hirtelen változása fizikai és pszichológiai következményekkel járhat. Fontos, hogy ne feledjük, hogy a test regenerálódásának lehetővé tétele ugyanolyan fontos, mint maga az edzés.

 • verseny utáni diéta: a verseny után döntő fontosságú, hogy a makrotápanyagok – fehérjék, szénhidrátok és zsírok –, valamint a mikrotápanyagok – vitaminok és ásványi anyagok – egyensúlyban történő fogyasztására összpontosítsunk. A kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen a testépítő versenyek utáni felépülési szakaszban. Segíti a kimerült tápanyagok pótlását, támogatja az izmok regenerálódását, és energiát ad a napi tevékenységekhez.
 • aktívnak maradni: míg a pihenés és a felépülés elengedhetetlen a testépítő verseny után, ugyanolyan fontos aktívnak maradni és egy bizonyos kondíciót megőrzni. A hangsúlyt az alacsony intenzitású edzésekre kell helyezni, amelyek segítenek megtartani az izomtömeget és a rugalmasságot anélkül, hogy túlzottan megterhelnék a testet. Ilyen példálul a jóga, melynek nyújtó gyakorlatai elősegítik a rugalmasságot, csökkentik az izomfeszültséget, vagy a könnyű kardio edzések, melyek segíthetnek megőrizni az izomtömeget és a szív- és érrendszer egészséget.
 • fontos a pihenés: a pihenés bármely formája - aktív és passzív pihenés - minden fitneszprogram szerves részét kell, hogy képezze, még inkább egy olyan megerőltető esemény után, mint egy testépítő verseny. A pihenési időszak lehetővé teszi a szervezet számára, hogy feltöltse az energiaraktárakat, helyreállítsa az izomszövetet, és megerősítse a testet a jövőbeli edzésekhez.
 • mentális egészség: a verseny után fontos, hogy vigyázz a mentális egészségedre, ünnepeld az elért eredményeidet, és tűzz ki új célokat a jövőre nézve. Legyen szó teljesítményed bizonyos aspektusainak javításáról, nagyobb izomtömeg megszerzéséről vagy akár egy új kategóriában való versenyzésről, a célok megőrizhetik a motivációt és az összpontosítást.

Mi a testképzavar?

A testképünk komplex, több forrásból is táplálkozik: vizuális ingerekből és gondolatokból, érzelmekből, viselkedésekből, ítéletekből. Ezek egyvelege határozza meg azt a végleges képet, ahogyan látjuk magunkat, viszont fontos hozzátenni, hogy ez a kép nem állandó: akár napról napra is változhat függően attól, hogy milyen visszajelzéseket kapunk, milyen a hangulatunk. Így a testkép zavara sem egynemű, többféleképpen értelmezhető. Testképzavarnak nevezhetjük azt is, amikor valaki nagyon máshogy látja magát, mint amilyen valójában, de azt is, amikor az észlelt és a vágyott testkép között túl nagy a szakadék. Utóbbira épülnek az evészavarok. A testképzavar konkrét diagnosztikai kritériuma az anorexiának, a bulimiának, de a férfiakra jellemző testdiszmorfiás zavarnak is. 

A testképzavar önmagában soha nem diagnosztikai kategória, így mindig a ráépülő kórkép részeként kezelik, legtöbbször pszichoterápiával. A kezelés célja, hogy a kliens felismerje, hogy saját magának észlelése torz, és hogy nagymértékben függ a hangulatától vagy a környezet visszajelzéseitől. A probléma szakmai megoldása pszichológus / pszichoterapeuta hatáskörbe tartozik, tehát edzők vagy dietetikusok nincsenek kellőképpen felkészítve ennek a kezelésére.

Hogyan kezelhető a testképzavar?

A testképzavart általában pszichoterápia (beszédterápia) és gyógyszeres kezelés kombinációjával kezelik. A kezelés elsődleges célja, hogy segítse az egyéneket rögeszmés gondolataik kezelésében, és javítsa testképük észlelését. 

Fontos megjegyezni, hogy a BDD (Body Dysmorphic Disorder) kezelését az egyén speciális szükségleteihez kell igazítani, és a megközelítések kombinációját igényelheti. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelési terv kidolgozása szempontjából kulcsfontosságú, hogy segítséget kérjen egy mentális egészségügyi szakembertől, például egy terapeutától vagy pszichiátertől. Megfelelő kezeléssel és támogatással a testképzavarban szenvedő egyének jelentős javulást tapasztalhatnak tüneteikben és általános jóllétükben.

Hogyan kerülhetőek el a mentális problémák?

Ha még a verseny előtt áll valaki?

A testépítő versenyzők számára a mentális problémák megelőzése kiemelten fontos a hosszú távú mentális és érzelmi jóllét szempontjából. A kiegyensúlyozott életmód fenntartása, az időbeosztás és a határok meghúzása, a mentális támogatás keresése, a célok és motiváció fenntartása, valamint a rendszeres pihenőidők beiktatása mind segíthetnek a kiégés megelőzésében. 

Fontos, hogy minden testépítő egyéni megközelítést alkalmazzon, figyelembe véve saját igényeit és határait. A rendszeres önvizsgálat, a támogató hálózat kiépítése és a szakmai segítség kérésének lehetősége mind hozzájárulhatnak a mentális jóllét fenntartásához és a mentális kiégés megelőzéséhez.

Ha már túl van a versenyen?

Ahogy a megelőzés, úgy a kezelés is elengedhetetlen a mentális problémák kialakulását követően. A pihenés és regeneráció, a mentális támogatás keresése, az érzelmi kiegyensúlyozottság, az érdeklődési kör kibővítése, valamint az önszeretet és önmegbecsülés fejlesztése mind segíthetnek a mentális kiégés kezelésében.

Összegzés

Végső soron fontos, hogy az egyének alaposan mérlegeljék a lehetséges veszélyeket, és megalapozott döntéseket hozzanak a testépítő versenyeken való részvételükről. A testi és lelki egészség előtérbe helyezése, a kiegyensúlyozott életmód fenntartása és a szakmai útmutatás igénybevétele hozzájárulhat egy biztonságosabb és teljesebb testépítő utazáshoz.

Bármilyen céljaid is legyenek tehát - legyen szó akár a jobb testalkat eléréséről, az izomtömeg növeléséről, a fittség javításáról, a versenysportra való építkezésről stb. -, a testépítéssel kapcsolatos kockázatok minimalizálásához elengedhetetlen a megfelelő edzésprogram követése, a helyes táplálkozás, a folyadékpótlás és a teljesítményfokozó szerek használatának elkerülése.

A cikket írta: Az IWI szakértői csapata
Közreműködött: Leindler Milán (pszichológus, relaxációs és szimbólumterapeuta)
Képek forrása: saját kép, Freepik

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop