TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Movement snack- egy falat mozgás rágcsa helyett

Movement snack- egy falat mozgás rágcsa helyett

Leendő vendégeimnek, és oktatási napokon az állapotfelmérés témakörnél a képzésben résztvevőknek is mindig megemlítem: Ha valaki optimális esetben háromszor látogat el hozzánk az edzőterembe egy héten, három órát valószínűleg már tett a céljaiért. 

Azonban a maradék 165 órában nem dőlhet hátra, várva a csodát. A két számot szemlélve általában magyarázni sem nagyon kell miért. Fókuszáljunk most csak a testmozgásra edzőtermen belül, és azon kívül egyaránt.
A fizikai aktivitás növelése egy ülő életmódot folytató, életmód váltás előtt álló embernél alapvető cél. Vannak erre trükkök, hétköznapi életbe viszonylag könnyen beépíthető módszerek.
Lehet lépésszámláló appot használni, majd megpróbálni teljesíteni nap végére az előre meghatározott célt.
Leszállni egy megállóval előbb a buszról, villamosról, és az utolsó pár száz métert gyalog tenni meg, lépcsőt használni lift helyett, vagy a chipses tálba nyúlást leváltani egy kis mozgással.

A movement snack lényege az egyszerűség, és a könnyedség. Azon az elven alapszik, hogy a rövid terhelések összeadódnak, és pozitív hatásukat együttesen fejtik ki a szervezetre.
Nem kell hozzá semmi. Sem edzőterem, sem váltóruha, sem hosszas előkészületek. Csak föl kell állni a székből, és néhány percen keresztül aktívnak lenni. Egyszerűnek hangzik, és valójában az is. Persze van néhány részlet, amire azért érdemes figyelni.

Jó ha segítségünkre van egy szakember, aki ismerve minket, személyre szabottan tölti meg azt a snackes tálat. Ha azonban egyedül vágnánk bele, nézzünk néhány szempontot ami irányadó lehet a tervezésben

1. Sérülés megelőzés

Alakítsuk a mozgást a környezetünkhöz. Válasszunk olyan gyakorlatokat, amik passzolnak ahhoz a helyhez ahol vagyunk, ahhoz a ruhához amit viselünk. Próbáljunk meg erre a néhány percre megfelelő körülményeket biztosítani a mozgáshoz.

2. Testmozgás típusa

Alapvetően nincsen szabály arra vonatkozóan, hogy nyújtó, erősítő, vagy keringésfokozó gyakorlatokat kell tartalmazzon a program. Érdemes azonban ahhoz hangolnunk gyakorlatainkat, amit csinálunk. Ha például az egész napos ülő munkát szeretnéd megtörni néhány perc mozgással, hatékonyabb lehet a testhelyzetet kompenzáló feladatokból válogatni. Néhány nyújtó gyakorlat a mellizomra, trapéz felső részére, csípőhorpaszra, majd egy kis farizom, és trapéz- középső rombusz aktiváció után jobban fog esni visszaülni a székbe.

3. Terhelés intenzitása

Az elnevezés találó! Ez csak snack, nem főétkezés! Ne itt próbáld meg pótolni a kimaradt edzésed. A mozgás intenzitásánál vedd figyelembe, hogy nincs idő bemelegíteni, mozgás után levezetni. Olyan gyakorlatot válassz, amit könnyedén, élvezettel tudsz végrehajtani.

Ahhoz hogy hosszútávon fenntartható legyen a rendszer, fontos, hogy ezek az apró szünetek ne elvegyenek az energiádból, hanem felfrissítsenek, és örömet okozzanak. Nézelődj jó szakemberek oldalán, keress változatos gyakorlatokat, vonj be barátokat, kollégákat is! Jó társaságban jobban esik a snack! Egy próbát megér nem? Jó mozgást!

A cikket Karády András Testnevelő- egészségtan tanár, úszóedző, személyi edző, az IWI Nemzetközi Fitnesziskola elméleti és gyakorlati oktatója és szakmai vezetője késztette.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop